IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 36 млн. лева загуби има НЕК от договора за заем за АЕЦ "Белене"

15 нарушения откри агенцията за финансов контрол в договора между държавната компания и BNP Paribas

11:27 | 10.04.13 г. 3
Над 36 млн. лева загуби има НЕК от договора за заем за АЕЦ "Белене"

15 нарушения е открила Агенцията за държавен и финансов контрол в договора за заем между Националната електрическа компания (НЕК) и BNP Paribas. Загубите от тази "необосновано сключена финансова сделка" възлизат на 36,5 млн. лева, става ясно от тримесечния отчет на агенцията.

Държавната компания изтегли кредит в размер на 250 млн. евро, които трябваше да бъдат използвани за проектирането на АЕЦ „Белене“. В крайна сметка проектът беше приключен от 41-то Народно събрание. 

Проверката на агенцията обаче показа, че има нарушения по членове 28 и 34 от Закона за обществените поръчки, които касаят представянето на документацията за участие в обществена поръчка и оценката на получените оферти. Нарушения има и по чл. 89, който се отнася до поканата за договаряне на условията с участниците, спечелили търга. 

Установени са още и нарушния по членовете 26, 43, 45 и 46 от ЗОП, е записано още в съобщението. 

В тримесечния си отчет агенцията публикува и данни от проверката на ЧЕЗ. Анализът на процедурата по възлагане на обществени поръчки показва, че има общо 12 нарушения на законодателството, като три от тях са свързани със Закона за обществените поръчки.

Открити са и нарушения на Министерството на финансите във връзка със сключени договори с „Информационно обслужване“, компанията, която традиционно се занимава с преброяването на изборните резултати у нас. Проверени са 18 обществени поръчки, но макар и да е установено едно нарушение, няма нанесени вреди.

През първото тримесечие от АДФК са приключили 126 финансови инспекции. Сред тях на държавни компании, спортни сдружения, общини и държавни институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Голямо мрънкане за тия 2 милиарда хората имат по 50 милярда на човек в USA. Тука в *** за стотинки 20 години дигат олелия до небесата :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Не знам къде са сега привържениците на АЕЦ Белене да четът и коментират фактите за този безумен проект 2 милиарда похарчени на вятъра.Никой не задава логичните въпроси докога нашата държава ше го играе некадърен предприемач с нашите пари.Работа ли е на държавата да е инвеститор в търговско предприятие пък било то и АЕЦ ,колко държавни АЕЦ има в САЩ или колко фирми от ВПК са държавни .Пазара дава оценката на един проект а не чиновниците или политиците те си играят с пари които не са техни и всичко откраднато е 100% печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Всъщност като се почне анализ още отпреди 1989г. се вижда че загубите надхвърлят сумата от 2 милиард лева. Ако са искали да са го построили поне 2 пъти за това време.Смисълът на този проект е да се източва българския бюджет в северна посока за да се парира всяко финансово-икономическо подобрение на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още