IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК пак ни предупреждава за рисковете пред икономиката

Остават проблемите с отслабените чужди инвестиции, високата задлъжнялост на бизнеса и дисбалансите на пазара на труда

14:55 | 10.04.13 г. 4
ЕК пак ни предупреждава за рисковете пред икономиката

Европейската комисия (ЕК) отново нареди страната ни в списъка с държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) с макроикономически дисбаланси. В препоръките си от Брюксел отбелязват, че страната ни е адресирала рисковете, но основните опасности за икономиката, сред които свитите чужди инвестиции и ситуацията на трудовия пазар, остават.

Още през февруари миналата година Еврокомисията състави списък на най-уязвимите от икономическа и социална гледна точка държави от общността. Страната ни беше наредена в „зоната на икономически риск“, където са още Великобритания, Дания, Франция, Италия, Холандия, Унгария, Малта и други страни.

През есента на миналата година Еврокомисията препоръча да бъде направен по-задълбочен преглед на макроикономическите дисбаланси в набелязаните държави. В тази връзка на 29 май т. г. институцията ще представи широкообхватни политически препоръки за коригиране на съществуващите и предотвратяване на нови дисбаланси, уточняват от Брюксел.

Конкретно за България се подчертава, че остават проблемите с отслабените чужди инвестиции и високата задлъжнялост на бизнеса. И по двата показателя обаче се наблюдава развитие в положителна посока, като очакванията са международната ни инвестиционна позиция да продължи да се подобрява.

Основен двигател на корекциите по текущата сметка на страната ни е износът, който също расте, но рисковете от загуба на външни пазари остават, посочват от ЕК в доклада. Основните опасения са с бързия ръст на разходите за труд в страната, които може да се отразят негативно на конкурентоспособността на българската икономика.

През последните три години като цяло текущата сметка на България е била балансирана и не се очаква отново да се стигне до прекомерните дефицити, които се наблюдаваха по време на икономическия бум, подчертава се в оценката на Еврокомисията.

Друг проблем е високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата, която намалява от 2010-2011 г. насам, но остава висока като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Оборотните кредити и забавата на плащанията обаче представляват заплаха за цялостното развитие на бизнеса. Непрекъснато нарастват също така необслужваните кредити на търговски предприятия, което свидетелства за продължаващите трудности в частния сектор.

Като проблем е посочено и слабото кредитиране, въпреки че банковият сектор в страната се е показал като устойчив в условията на тежка икономическа среда. Основните забележки обаче са отправени към пазара на труда, като се подчертава, че България е сред първенците в Евросъюза по спад на заетостта. През 2012 г. безработицата в страната е достигнала 12%, но е силно концентрирана сред уязвимите групи, посочва се в доклада.

В доклада пише още, че има дисбаланс между търсенето и предлагането на пазара на труда, а за някои индустрии се наблюдава остър недостиг на квалифицирани кадри, което би могло да спъне и икономическото развитие и растежа. Като проблем е посочено и увеличението на минималните осигурителни прагове.

ЕК препоръчва усилията да се насочат към привличането на повече инвестиции в продуктивните сектори и да се засили усвояването на европейските фондове, за да се подобрят перспективите пред икономическия растеж. Що се отнася до високата задлъжнялост, от Брюксел посочват, че повишаването на ефективността на съдебната система и на процедурите по несъстоятелност би намалило натиска в известна степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Е, герберите така усилено работиха да се срине икономиката, че просто няма накъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Добри са времената само ако си пиеш розовите хапчета и слагаш розовите очила. На запад скептицизма се надува от ден на ден. Не го гледай Барозу. Неговите социалистически идеи са много хубави, но никога няма да може да ги приложи без военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
avramcho
преди 11 години
Трейдърко , има един във форума - бил в БНБ , някакви инплантирани чипове му махали от главата........прекалил си в общуването с него!нищо няма да се разпада - обратното е ;) идват добри времена , но трябва още малко съспенс за матряла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още