IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК оптимизира сроковете за отпускане на скъпи лекарства

На интернет страницата на здравната каса са публикувани критериите за тяхното отпускане

13:12 | 23.04.13 г.
НЗОК оптимизира сроковете за отпускане на скъпи лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи всичко възможно да оптимизира сроковете, в които се разглеждат и отпускат лекарствени продукти с протокол за скъпоструващо лечение. Това е договорено на среща с пациентски организации, съобщават от касата.

От май здравната каса ще изисква графици на лекарските комисии, които работят в болниците, за да може да следи дали те заседават редовно и дали не се получава забавяне в изписването на лекарства още преди пациентите да подадат документи. Поет е ангажимент касата да предложи нормативна промяна, с която да се фиксират сроковете на заседанията.

След като бъде направен анализ по заболявания, там, където е възможно, ще бъде въведено изписване на лекарства на тримесечни рецепти за медикаменти, които към момента се изписват всеки месец.

Също така ще се създаде по-добра организация при придвижването на вече подадени документи между районните здравноосигурителни каси и централата, за да може пет дни преди крайния срок протоколите за отпускане на лекарства да са готови.

За да бъде разяснена процедурата по отпускане на скъпоструващите медикаменти, на интернет страницата на НЗОК са публикувани критериите за тяхното отпускане и указания за пациентите, описващи стъпка по стъпка какво трябва да направят те, за да получат необходимите им лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още