IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Финансовата дисциплина не е мръсна дума

Повишаването на бюджетния дефицит щеше да вдигне лихвите по държавния ни дълг, заяви бившият премиер

09:13 | 10.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Финансовата дисциплина не е мръсна дума

Срещу нас се е работело от цяла група и бизнесмени, и политици, обяви в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него причината е, че неговата партия е засягала интереси. "За първи път отпадат тримата посредници при доставката на природен газ от "Газпром", заяви още той. 

Той отрече информацията в предизборните кампании на опонентите за ръст на контрабандата и сивата икономика и показа официални данни, според която сивата икономика намалява, макар и с бавни темпове - от 32% през 2009 година до 31% през миналата година. Контрабандните цигари са били 41% през 2009 година и намаляват до 16 на сто през 2012 година. 

"Причината за загубата на работните места е кризата и безумното харчене на предишните управляващи", заяви още той и предупреди, че "много лошо ще става през следващите години, който и да управлява".

Спорили сме с финансовия министър Дянков дали да бъде вдигнат дефицитът и респективно - доходите на хората. "Ниският дефицит обаче държи ниски лихвите по държавните ни дългове, а плащаме огромни суми по заемите си", обясни още Борисов. "Финансовата дисциплина не е мръсна дума и това ще се разбере, ако безработицата достигне 70% и държавата фалира", допълни бившият премиер. 

Станишев обяснява, че инвестициите по неговото управление бяха 20 млрд. евро, но 75% от тях бяха в София, по времето, когато бях кмет, заяви Борисов и допълни: "защото съм бил добър кмет". Това, от което трябва да се срамуваме и двамата, е, че тези инвестиции бяха в спекулативни имоти, строителство на молове и т.н, каза Бойко Борисов.

Бившият премиер коментира, че е против коалиционни правителства - управлението трябва да бъде самостоятелно на една партия и това е най-доброто за хората, защото има политическа отговорност. Той обаче би потърсил подкрепата на други партии в парламента за свое правителство след края на изборния ден. "Ако не ни стигат гласовете, връщаме мандата", допълни още той и обясни, че би останал и в опозиция. 

Лидерът на ГЕРБ не отговори на конкретния въпрос дали би водил разговори с "Атака" или "България на гражданите" за подкрепа и допълни, че трябва да "преспим с резултатите от изборния ден" и да се види графика по места как са гласували хората и какви хора кои партии са подкрепили преди да се водят преговори. 

Борисов отказа да обсъжда скандала с подслушванията с мотива, че в момента е обикновен гражданин и с тезата, че незаконни записи не коментира. "Не се интересувам от интерпретации и не коментирам незаконни работи", допълни той и се закле, че не е слушал излезлите в медиите записи. 

Бившият вече премиер обаче отбеляза като интересен факт, че въпреки изнесените данни за подслушване на всички политически опоненти, записи излизат само срещу представителите на ГЕРБ. Един от последните записи, в които Борисов обяснява за нагласяне на обществени поръчки той обясни със свое участие на семинар, по време на което е коментирал разпределението на обществените поръчки по време на тройната коалиция. 

"Това е сценарият - да се говори за подслушванията, а не за програмите за управление на страната", допълни още Бойко Борисов. 

Получихме доста удари, научих доста неща и ще бъда много по-внимателен и пестелив в оценките, обобщи още лидерът на ГЕРБ. Той обаче коментира, че не се притеснява от подслушване и то гарантира прозрачното управление, но само ако е законно наредено. 

Борисов повтори, че вярва на Цветанов и той не го е подвел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 1
CGY
преди 11 години
Разбира се, че не е *** дума, но в същото време е и мит! Разходи+трансфери+вноска към ЕС според ЗДБРБ (в млн. лв.):2007г. - 14407,0582008г. - 17006,52009г. - 20466,12010г. - 18916,52011г. - 18236,82012г. - 18585,952013г. - 19206,23Толкова за затягането на коланите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още