IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест партии, събрали вот над 1%, ще получават държавни субсидии

По време на изборите през 2009 година само две партии успяха да прескочат бариерата от 1% и да получават субсидия за дейността си

12:37 | 14.05.13 г. 1
Шест партии, събрали вот над 1%, ще получават държавни субсидии

Общо шест партии, които остават извън парламента, си осигуриха правото на държавна субсидия, след като събраха повече от 1% на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Резултатите на ЦИК при обработени 99.563% протоколи на СИК в РИК показват, че партиите и коалициите, спечелили над 1% от гласовете на избирателите, са общо 9 - Национален фронт за спасение на България (3,75%), Движение “България на гражданите" (3,26%), Коалиция ДСБ-БДФ (2,92%), ВМРО-БНД (1,9%); Лидер (1,76%); РЗС (1,7%), Коалиция "Център - Свобода и достойнство" (1,5%), СДС (1,39%) и партията "Глас народен" на ексвокала на „Хиподил“ Светльо Витков (1,35%).

Три от тях обаче (СДС, Център – Свобода и Достойнство и ДСБ-БДФ) няма да получат държавна субсидия, защото са коалиции. Според Изборния кодекс субсидията се полага за партия, която е преминала 1% и за коалиция, която е преминала 4%. Така за първи път сините и съмносините - СДС и ДСБ, ще останат без държавно финансиране.

Според действащия Закон за партиите политическите формации, преминали 1% от гласовете, получават годишно 5% от минималната работна заплата към септември предходната година (240 лева) за всеки получен глас или това са 12 лева. Правилото обаче важи само за тази година.

С промените в закона за партиите, сумата за държавната субсидия за партиите ще бъде определяна от Закона за държавния бюджет и средствата ще бъдат разпределени мужду партиите, пропорционално на изборните резултати. 

За сравнение на парламентарните избори през 2009 година от останалите извън парламента партии само НДСВ и "Лидер" минаха прага от 1% и по този начин си осигуриха държавна субсидия. Според последните справки в дакларациите на партиите пред Сметната палата двете партии са получили съответно 1,54 млн. лева и 1,68 млн. лева, през 2012 година.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
ей тва е.... продължаваме да издържаме ***, които се правят на маймуни по телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още