IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще разполагат с 97 депутати, БСП – с 87

Според почти 100% обработени протоколи ДПС остава с 33 народни представители, а Атака ще има 23 мандата

19:03 | 13.05.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ГЕРБ спечелиха изборите, но няма да разполагат с мнозинство, за да сформират самостоятелно правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ГЕРБ спечелиха изборите, но няма да разполагат с мнозинство, за да сформират самостоятелно правителство. Снимка: Ройтерс

При 99,56 на сто обработени протоколи от Районните избирателни комисии ГЕРБ е първа политическа сила с 30,74%, следват я Коалиция за България с 27,06 на сто, ДПС - с 10,46 на сто, партия "Атака" - със 7,39 на сто, обявиха на брифинг днес говорителите на ЦИК.

Под чертата от четири процента остават НФСБ с 3,75 на сто и Движение България на гражданите - с 3,26 на сто, съобщи още Ралица Негенцова, цитирана от БТА.

Според данните до момента, макар и неофициално, могат да се направят изчисленията, че ГЕРБ без мнозинство печели 97 мандата, Коалиция за България – 87, ДПС – 33, а  Атака ще има 23 народни представители.

В ЦИК вече са пристигнали 9 от 31 РИК с донесени протоколи от СИК, предназначени за обработка от Централната избирателна комисия. След приемането им започва независимото въвеждане на данните от секционните протоколи. Така се образува втората база данни, която ще бъде съпоставена с базата данни от въведените секционни протоколи в РИК-овете. Ако се открият разминавания, ЦИК излиза с решение на какво се дължи това - техническа грешка или нещо друго, обясни Негенцова. Тя каза още, че няма забавяне при обработката на протоколите, които са пристигнали с няколко часа по-късно заради новото изискване да се правят ксерокопия. 

От 72 процента обработени протоколи от гласуването в чужбина с най-голяма подкрепа се ползва ДПС - 41,3 на сто, следвана от ГЕРБ - с 24,5 на сто, Коалиция за България - с 5,9 на сто и Атака - с 3,2 на сто, информира Бисер Троянов. Политическите партии с над един процент, но непреминали 4-процентовата бариера при обработени 99,3 на сто от протоколите на тези избори са общо 9. Това са НФСБ, Коалиция "Център - Свобода и достойнство", СДС, РЗС и ВМРО, партия Лидер, ДСБ-БДФ, Движение България на гражданите и "Глас народен".

Окончателните резултати се очаква да излязат най-късно в четвъртък, обявиха от ЦИК.

До седем дни от приключването на гласуването ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители и на кандидатите, регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район, съобщи още Бисер Троянов.

След обявяването в четвъртък на окончателните резултати от изборите и решението за мандатите избраните ще имат еднодневен срок да посочат кой от избирателните райони ще изберат, допълни той. Това е необходимо, за да може ЦИК в законовия седемдневен срок да обяви пълния състав от 240 депутати в парламента, обясни Троянов.

Припомняме, че в първия ден след изборите последователно оставките си от ръководните постове заради слаби изборни резултати подадоха председателите на ДСБ, СДС, България на гражданите и РЗС Иван Костов, Емил Кабаиванов, Меглена Кунева и Яне Янев. 

Повече за изборите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Депутат от БСП: Бюлетините в Костинброд са стандартен излишък"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Собственикът на печатницата "Демакс", отпечатала протоколите за вота, опроверга твърденията, че намерените 350 хил. бюлетини са фалшивиВъпреки настояванията на председателя на БСП Сергей Станишев и депутатите от левицата - Мая Манолова и Михаил Миков, че бюлетините са фалшиви и подготвени за манипулиране на вота от 12 май, с цел победа на ГЕРБ, Кънев е категоричен, че всичко е законно. Манолова потвърди, че тя е подала сигнала за бюлетините в печатницата, въпреки че в деня на размисъл Сергей Станишев благодари на TV7 за "разследващата журналистика", довела до разкриването на "измамата"."Сега вече можем да си признаем че излъгахме избирателя! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
be_google
преди 11 години
Императорски, много ГЕРБеропитеки у тоя форум бре? Как се развъдиха така? Тук нали имаше едни грозен тип, уж съфорумец, а излезе ченге от ГРОБ, та дори и депутат стана!!!!!!!!!Всичко върви по план- трудно ще даде властта Бочо, но няма къде да мърда. Правителство с Премиер технократът Орешарски ще има! Който иска да подкрепя, който не иска значи подкрепя банкянския феодал...Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
дали пък не са заради последният мандат на герб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
К`вото и да си пишете, цирка си по правилатаhttp://***.plovdiv-online.com/plovdiv/item/46899-chuv%D0%B0l-s-byuletini-v-p%D0%B0n%D0%B0ir%D0%B0сега ще чуваме само "такива са цифрите...такъв е вота на хората....друг начин няма..." и т.н. и прочие. Честита ЧЕТИРИглава ламя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 19
Императорът
преди 11 години
Едно място повече или по-малко не променя нещата - никой не иска да се забръква повече с този лишен от врат негодник и престъпник на картинката. Никой, дори сидеров, няма сам да си тури примката на вратът.ГРОБ са в тотална изолация - и вътрешна и международна. До нова година върхушката им ще е на подсъдимата скамейка, а цялата хунта ще се разпадне, ако не бъде разгромена от прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 4
azaza
преди 11 години
Моите сметки са малко по-различни за брой депутати:ГЕРБ-97.52БСП-85.84ДПС-33.18АТАКА-23.44По най-голям остатък се получава:ГЕРБ-98БСП-86ДПС-33АТАКА-23Т.е. един депутат по-малко за БСП и един повече за ГЕРБ. Малка, но съществена разлика ако опитат коалиция ГЕРБ+АТАКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 5
data
преди 11 години
устойчивата комбинация е ГЕРБ+БСП под формата на програмно , извънземно , надпартийно , на националното спасение или там каквото измислят . Не виждам да е възможно правителство без ГЕРБ : все пак първата политическа сила , а и в опозиция ще са особено брутални . НО това едва ли е възможно - чакат ни много месеци на несигурност , което не е чак толкова лошо все пак - служебното правителство не е лошо конструирано , финансовия министър се ползва с доверието на гилдията , Централна банка си е на мястото , а законодателството така или иначе е синхронизирано с европейското . Така че трагедии няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 11 години
А дали не е защото всички в чужбина са там именно след последния мандат на БСП-ДПС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 5
hellwitch
преди 11 години
Защото там няма *** и пенсионери - основния електорат на ***.И няма как да е друго с основна точка в програмата- вдигане на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още