IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна нов конкурс за продажбата на ВМЗ-Сопот

Този път Агенцията за приватизация ще търси кандидат, който отговаря на критериите за стратегически инвеститор или за консорциум

17:24 | 14.05.13 г.
Тръгна нов конкурс за продажбата на ВМЗ-Сопот

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви нов конкурс за раздържавяването на ВМЗ-Сопот, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Търсеният кандидат за оръжейния завод в Сопот трябва да бъде или стратегически инвеститор, или консорциум.

Критериите за стратегически инвеститор са: да е надлежно учредено и валидно съществуващо юридическо лице и да няма изискуеми публични задължения към България. Да е с предмет на дейност и да осъществява производство на отбранителна продукция, като е важно да притежава сертифицирана система за управление на качеството по ISO 9001/2008  или AQAP.

Приватизаторът трябва да има права за извършване на самостоятелна дейност с износ, внос и трансфер на оръжие. От АПСК посочват още, че важно условие към кандидатите е да имат приходи от продажби не по-малко от 60 млн. лв. общо за последните 3 финансови години, съгласно изготвените одитирани годишни финансови отчети.

Ако кандидатът е консорциум отново трябва  да е надлежно учредено и валидно съществуващо юридическо лице, съгласно законодателството на съответната държава. Освен това трябва да е юридическо лице – обединение между стратегически инвеститор и други лица, като стратегическия инвеститор трябва да притежава минимум 70% от капитала на консорциума и да упражнява контрол.

Депозитът за участие е в размер на 1 млн. лв.

Съгласно регламента до участие не се допускат офшорни дружества, консорциуми (във формата на търговски или граждански дружества, съгласно българското законодателство, специално създадени с цел участие в конкурса), лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

Припомняме, че първият опит на държавата да намери частен собственик на оръжейния завод се провали. През януари т.г. приватизационното ведомство прекрати конкурсната процедура. Мотивът за това бе, че единственият кандидат да купи ВМЗ искаше да съкрати близо 70% от персонала на предприятието.

След като процедурата бе преустановена, бившият икономически министър Делян Добрев внесе искане предприятието да бъде извадено от списъка със забранените за приватизация дружества. След като ВМЗ бе извадено от списъка, заводът ще бъде продаден без предварителна стратегия, което трябва да улесни процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още