IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанов подаде искане за сваляне на депутатския си имунитет

От прокуратурата все още не е отправено официално искане към парламента за отнемането му

13:18 | 21.05.13 г.
Цветанов подаде искане за сваляне на депутатския си имунитет

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе искането за свалянето на депутатския си имунитет, предаде БТА. При внасянето обаче се оказа, че от прокуратурата все още не е отправено официално искане към парламента за отнемането на имунитета на депутата.

С настоящото заявление изразявам предварително писменото си съгласие по смисъла на чл. 70, ал. 2 от конституцията за снемане на имунитета ми на народен представител в 42-то Народно събрание, избран от Благоевград, прочете пред журналисти Цветан Цветанов. 

Той коментира още, че изборът на председател на НС е било "добре режисирано, структурирано и, в интерес на истината, направено интелигентно". Цветанов визира факта, че 23-ма народни представители не се регистрираха в системата за гласуване, което направи изискването за кворум по-малко - 109, а не 121 депутати, както би било, ако и 240-те депутати се регистрират в системата за гласуване. 

Припомняме, че в края на април от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са събрали достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Преди ден самият Цацаров обяви, че прокуратурата ще поиска да бъде отнет депутатския имунитет на бившия вътрешен министър. 

Според обвиненията Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още