IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново липсват онколекарства, сигнализират пациенти

Причината е забавянето на търговете в болниците и сключване на договори с НЗОК

10:46 | 22.05.13 г.
Отново липсват онколекарства, сигнализират пациенти

От цялата страна пристигат сигнали от пациенти за липса онкологични лекарства. За това алармира Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.

По думите й причината е забавянето на провеждането на търговете в болниците, сключването на договори с НЗОК и административни неуредици. „Пациентите с онкологични заболявания обикалят от болница в болница, по онкодиспансери, за да търсят къде има животоспасяващото им лекарство“, посочва Георгиева.

Едно от заболяванията, за които липсват лекарства, е сарком, което е изключително животозастрашаващо. Когато това заболяване е и с метастази, спешното лечение е наложително, подчертава тя.

„За пациентите с онкологични заболявания всеки един ден без адекватно лечение е застрашаващ. Вместо да се лекуват и да са спокойни, тези пациенти са принудени да се молят, да обикалят по болници, да се срещат с дистрибутори, да събират средства, за да си закупят лекарствата сами. Налага се пациентите с онкологични заболявания сами да следят докъде, в коя болница са стигнали търговете и да обикалят от град в град“, посочва Георгиева и отбелязва: „През това време здравните и здрави чиновници ще си правят изслушване!“

По-късно днес се очаква в Народното събрание да бъде изслушан управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров по проблема с лекарствоснабдяването с онкопрепарати.

Заради проблема с онколекарствата преди дни Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса увеличи бюджета за заплащане на лекарствена терапия в болничната помощ при пациенти с онкологични заболявания със 17 милиона лева.

НЗОК започна да плаща лекарствата за онкологично болни пациенти от 2011 година. Преди това тези медикаменти бяха ангажимент на Министерство на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още