IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райков и Лета обсъдиха енергийни въпроси

Забавянето на коридор номер 8 е заради Македония, твърди българският премиер

17:05 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Райков и Лета обсъдиха енергийни въпроси

„България отдава голямо значение на проекта „Набуко Запад" и на политиката на диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците, която ще бъде основен подход в българската политика в сферата на енергетиката“. Това заяви българският министър-председател Марин Райков по време на срещата си със своя италиански колега Енрико Лета в рамките на официалното посещение на българския премиер в Италия вчера, предаде правителствената пресслужба. 

От своя страна Лета е споделил с Райков проблемите, пред които е изправена италианската икономика. Срещата е била фокусирана изцяло върху икономически теми. “В условията на криза в цялото европейско икономическо пространство тази тема се наложи в разговора”,  каза българският премиер след срещата, цитиран от правителствената пресслужба.

Двамата министър-председатели  са обсъдили въпросите на енергийната политика, и главно проекта Набуко-Запад, както и политиката на диверсификация на маршрутите и на източниците.

“Засегнахме темата за ускоряването на проекта Коридор номер осем от Бургас до Италия, който е вероятно един от най-важните проекти след магистрала Струма”, каза българският министър-председател. По думите му коридор номер 8 се гради усилено от българска страна, а забавянето по него се дължи на македонската страна.

“Италия е третата страна в стокообмена с България и разговаряхме той да бъде ускорен”, заяви Марин Райков. Темата за Шенген също е била в основата на разговорите. 

Още по темата вижте от видео репортажa на специалния пратеник на Bulgaria On Air във Ватикана Кремена Кръстева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още