IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи мерки на новото италианско правителство за съживяване на икономиката

Отбелязахме гол с първия шут, твърди вицепремиерът Анджелино Алфано по повод на отмяната на данъка върху основното жилище и програмата за заплащане на отпуските

11:34 | 18.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Енрико Лета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Енрико Лета. Снимка: Ройтерс

Новото италианско правителство предприе първите конкретни мерки за съживяване на икономиката на стойност 3 млрд. евро, насочени към облекчаване на домакинствата и работниците на фона на най-дългата рецесия в страната след Втората световна война, съобщи американският вестник Wall Street Journal.

Премиерът Енрико Лета, чието коалиционно правителство положи клетва през април, заяви, че непопулярният данък върху основното жилище на италианците ще бъде премахнат, а 1 млрд. евро ще бъдат вложени в програма за заплащане на отпуските.

Мерките едва покриха минимума, който новото правителство бе обещало. Освен това нито една от тях не се отнася до посочения от политиците национален приоритет – младежката безработица. Те обаче бележат пробив, като се имат предвид ярките политически различия между партиите, които сформираха мнозинство за първото многопартийно правителство в страната от над 60 години.

Лета и вицепремиерът Анджелино Алфано, които представляват съответно основните лява и дясна партия в коалицията, бяха оптимисти за вчерашното заседание на правителството, където министрите успяха да избегнат кавгите, характеризиращи последните им събирания.

„Отбелязахме гол с първия шут“, каза Алфано, представител на консервативната партия Народ на свободата на бившия премиер Силвио Берлускони, която искаше новият данък върху жилищата, въведен от предишния премиер Силвио Монти, да бъде отменен.

Лета обаче подчерта, че само летните вноски по данъка върху основното жилище са били отменени. Причината е, че правителството възнамерява през лятото да промени напълно италианския данъчен кодекс, отнасящ се до недвижимите имоти.

Страната набира 44 млрд. евро от приходи от данъци и такси, свързани с недвижимото имущество. Около половината от тях са свързани със притежаването на имот, а останалите – с такси за обслужване.

Планираната реформа „ще подпомогне домакинствата и строителния сектор“, твърди премиерът. Той добави, че на компаниите ще бъдат предложени данъчни кредити и освобождаване от данъци върху имотите, които притежават и върху които се извършва производствена дейност.

Решението за понижаване на данъка върху имотите се радва на популярност заради високия процент от населението, което притежава недвижимо имущество. То обаче ограничава пространството на правителството да маневрира по друг важен проблем: понижаването на данъците върху доходите на населението и приходите на компаниите.

Данъците върху приходите в Италия са необичайно високи спрямо европейските стандарти, ниската конкурентоспособност и производство, заяви Тимо дел Карпио, икономист в лондонския филиал на RBC Capital Markets. Имотният данък бе ефикасно средство за разгръщане на болезнените фискални корекции в страната на фона на дълговата криза в еврозоната, смята дел Карпио. Решението за отмяната му показва, че „крехката коалиция вече се проявява като пречка“ за постигането на тази цел, добави той.

Докато Народ на свободата иска понижаване на данъка върху недвижимите имоти, привържениците на Лета от лявоцентристката Демократическа партия искат повече средства за социални програми, които бяха ограничени по време на икономическия спад.

Оповестените мерки ще осигурят нови средства за схемите за отпуски, подпомагайки компаниите да запазят служителите си, но тъй като излезлите в отпуск не са част от тълпите безработни италианци, новите мерки няма да допринесат за понижаване на безработицата от 11,5%.

Лета работи и по план за данъчни облекчения при наемането на нови служители, но окончателното решение предстои да бъде взето, като част от проблема е, че той се оказва доста по-скъп от обявените сега мерки.

Като важна промяна спрямо икономическата политика на Италия през последните 2 години се изтъква фактът, че мерките ще бъдат „финансирани 100% от съкращаване на разходите в публичния сектор, а не чрез промяна на данъчното бреме в други области“, каза Алфано, без обаче да предостави допълнителни подробности.

Лета повтори намерението си да удържи бюджетния дефицит за тази година под 3% от брутния вътрешен продукт на страната, придържайки се към изискванията в Европейския съюз. Това би позволило на Италия да бъде освободена от ограниченията, налагани на страни с прекомерни дефицити. Подобен резултат би осигурил допълнително финансово облекчение чрез понижаване на разходите на страната за заемане на средства от капиталовите пазари, смятат представители на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Гледах на ю-туб Кеше в Италия.Тия дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още