IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Независим енергиен регулатор ще разчупи монополите

Цените на тока не могат да се намаляват до безкрайност, но може да се повиши енергийната ефективност, смята вицепремиерът

16:53 | 27.05.13 г. 5
Захариева: Независим енергиен регулатор ще разчупи монополите

Да се създаде независим регулатор в енергийния сектор - това предвижда законопроектът за промяна в Закона за енергетиката, който предлага служебното правителство. Това обяви служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева, като уточни, че това е най-ефективният начин за борба с монополите в енергетиката.

Захариева направи неофициален отчет за свършеното от икономическия екип на служебния кабинет, съобщава телевизия Bulgaria On Air.

Параметрите по законопроекта ще бъдат ясни утре, уточни тя и допълни, че разбиването на монополите в енергетиката може да стане само чрез силен независим регулатор. Тя наблегна на необходимостта сметките за електроенергия да намалеят наполовина, като начинът за това е да се наблегне на енергийната ефективност.

За няколко месеца не можем да свършим цялата работа в борбата с монополите и да решим проблемите в енергетиката, призна още служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие.

„Окончателният доклад на Световната банка за състоянието в енергетиката ще бъде обявен утре, добави тя. Два са ключовите пункта в тази доклад - либерализация и създаване на независим, силен регулаторен орган. Предизвикателства обаче са и огромното производство на енергия и енергийната ефективност“, добави Захариева. ДКЕВР трябва да е независима, с наистина независим бюджет, допълни тя.

Цените на тока не могат да се намаляват до безкрайност, но може да се повиши енергийната ефективност, каза Захариева. Тук оставяме добро наследство с отпускане на повече пари от европейските фондове и финансиране до 75 процента на много проекти за саниране на жилищни сгради. Отделно, чрез постановление на МС, се създаде възможност най-бедните хора да могат да получат и 100 процента финансиране за саниране на жилищата.
Искаме 20 процента от средствата в новата оперативна програма "Региони в растеж" да отиват за мерки на енергийна ефективност за обществени и жилищни сгради, каза още Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
Според мен протестите на хората накараха политиците да се замислят какви простотии вършат. Дано това ги дисциплинира за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
С риск някой да ни нарече комунисти (не че ми пука особено) се съгласявам. И аз това го писах 100 пъти досега по коментарите. Има неща, които трябва да са частни, има и такива, които трябва да са държавни. Не ми пука какво казва капитализма или комунизма, просто има някои неща, които не се поддават на такива измислени теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Тачеризма да умре с Тачър!Всеки Натурален Монопол да бъде държавенСамо така интересите на населението е защитенЗащото те чрез избори и протести назначават и уволняват управителен органНарода, всеки един гласоподаватл е и акционер в монополаНяма друг правилен ход освен този
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
MarkoM
преди 10 години
Някой може ли да ми каже как ще стане така, че първо като платиш 15 000 лв. за саниране, и после като плащаш 70% от сметките за ток и топло, и накрая като теглиш чертата да не си на загуба:)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Като се повиши енергийната ефективност ще вдигате цените, защото трябва да печелите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още