IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Пиргова: Напълно реално е „Атака“ да загуби рейтинга си

Ако Волен Сидеров се опита да оглави улицата отново, партията му ще се окаже в много неизгодна позиция, твърди политологът

10:08 | 29.05.13 г. 5
Мария Пиргова: Напълно реално е „Атака“ да загуби рейтинга си

„Възможно е „Атака“ да загуби рейтинга си. Волен Сидеров трябва да се държи като парламентарист и да оказва натиск отвътре чрез комисиите в Народното събрание. Ако отново излезе извън парламента и се опита да оглави улицата, ще загуби много. Хората са изморени от радикални действия“, каза в ефира на Bulgaria On Air Мария Пиргова, преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нея ново обществено негодувание може да се надигне по два начина. „Единият е чрез улични движения, извънпарламентарни групи или наемници. Винаги може да се плати на поне 200 души, които да окупират „Орлов мост“ и да създадат напрежение. Ако действително се стигне до ревизии на концесиите, е напълно възможно някои от фирмите, сключили договори, също да излязат на улицата и да създадат хаос“, обясни Пиргова.

Другият вариант, според нея, е истински граждански протест, който е напълно реален, ако кабинетът не изпълни поне част от обещанията си и то бързо. „Става дума за финансовата помощ за родителите на първокласници или облекчаването на бюрократичните тежести за малкия и среден бизнес. Това правителство ще зависи повече от общественото мнение, отколкото от парламента“, посочи политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Който се обърка беше Бат Бойко. ;)Имаха няква идея, уж, да покажат, че Атака подкрепя негласно БСП и ДПС, ама не я направиха като хората. Не че има значение. То си беше ясно и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Само да ти кажа, че ако Волен не беше осигурил първоначалния кворум и правителството нямаше да бъде прието. Да ти задам и един друг въпрос, защо само 1 от АТАКА се регистрира, а не цялата група? Можеше и АТАКА да гласуват против. Тогава според конституцията президентът връчва 3 мандат, който вече не е задължително да бъде даден на 3-тата политическа сила, а на която прецени самият той. Така че с изпълнението си днес Волен, реално пропусна шанса евентуално да получи мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Кворума беше осигурен лично от волен Сидеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 25
Силвия_Нинова
преди 10 години
Видяхте ли какво стана при гласуването на правителството?! Герберите уж се объркаха и първоначално осигуриха кворум, после един от тях "грешно" гласува "за"....Ясно се видя кой подкрепя БСП и ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 21
jelenski
преди 10 години
При сформирането на кабинета Орешарски е търсил широк политически консенсус за да се търси консенсусно представителство, а не тясно партийно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още