IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Коларова: Очевидни са договорките в НС с определени бизнес кръгове

Съмненията за обслужване на бизнес интереси ще преследват целия мандат на Орешарски, коментира политологът

09:27 | 29.05.13 г. 3
Р. Коларова: Очевидни са договорките в НС с определени бизнес кръгове

Ако бъде одобрен, кабинетът на Орешарски ще е под постоянното подозрение, че обслужва определени бизнес интереси, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Румяна Коларова.

По думите й е очевидно, че има направени договорки, не само между парламентарно представените партии и формациите извън Народното събрание, но и с определени бизнес кръгове. „Една част от тези бизнес кръгове много силно искат този кабинет на малцинството да бъде избран“, заяви Коларова. Тя допълни, че дефектът на ситуацията е, че не е публична. „При подобни обстоятелства беше формирано и правителството на Беров, което не е най-доброто“, заяви експертът.

Според нея е интересно и как „Атака“ ще спази договорките си с останалите партии.

„Ако Волен Сидеров провали мнозинството, това със сигурност ще е вид политическа катастрофа. Тогава ще стане ясно, че има политически играчи, които боравят с фантазия.

Ако „Атака“ постъпи като в първия ден на 42-то Народно събрание, ще е в логиката на всичко казано досега от Сидеров. Подобен ход би означавал, че от една страна  подкрепя  малцинството, но остава в опозиция, и само при определени ситуации ще застава зад него“, коментира Коларова. Според нея и двата хода имат своите позитиви и негативи.

Коалиционното правителство, каквото се очертава, е напълно според логиката на обстоятелствата и на действащата мажоритарна политическа система, допълни още политологът.

Най-важните реформи пред следващия кабинет ще са в сферата на енергетиката и на  здравеопазването, заяви Коларова. Тя допълни, че през последните 12 години никое правителство не е дало отговор на въпроса за доболничната помощ.

„Голямата слабост на правителството на ГЕРБ беше именно в сектора на здравеопазването и там наистина видяхме много смени на министри. От тази гледна точка ще е интересно как ще се справят новите управляващи“, заяви политологът. Според нея, ако бъде нарушено нормалното гласуване, ще сме свидетели  на катастрофа на действащия политически модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И двете :)))Промит русофилски мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
RawSteel
преди 10 години
Ти *** ли си или ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 28
jelenski
преди 10 години
Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство. Обнадеждаващо е, че за първи път няма силов вицепремиер! Пожелавам им успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още