IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Цветан Цветанов*

В парламента е внесено искане за разрешение да се започне наказателно преследване спрямо бившия вътрешен министър

09:53 | 30.05.13 г. 5
Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Цветан Цветанов*

Прокуратурата е поискала снемане на депутатския имунитет на депутата от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция “Фокус”.

В Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение от страна на парламента да се започне наказателно преследване спрямо народния представител Цветан Цветанов, посочи той.

В искането до Народното събрание е визирано конкретно обвинение съобразно закона по чл. 285 от Наказателния кодекс, във връзка с чл. 387, тоест бездействие, в резултат на което е допуснато подчинените му длъжностни лица да извършват престъпление. Конкретните длъжностни лица, които се визират, за инкриминирания период, са заемали длъжността директори на СДОТО, обясни главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди заседание на Висшия съдебен съвет.

Припомняме, че Цацаров обяви, че ще поиска имунитета на Цветанов след конституирането на Народното събрание от уважение към институцията. На 30 април прокуратурата спря наказателното производство срещу директорите в СДОТО заради имунитета на Цветан Цветанов като кандидат за депутат, след като откри доказателства за злоупотреба със служебно положение към подчинените му.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред внесе искането за свалянето на депутатския му имунитет на 21 май. При внасянето обаче се оказа, че от прокуратурата все още не е отправено официално искане към парламента за отнемането на имунитета му.

Разследването се води във връзка със сигнала за подслушвания на политици, магистрати и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Казвам ви категорично, аз съм невинен“, каза пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар на искането на прокуратурата за сваляне на депутатския му имунитет.

„Всичко, което съм правил, е в интерес на обществото, но, за голямо съжаление, виждаме, че определени влиятелни личности могат да оказват влияние, за да се търси тази репресия. Делян Пеевски е един от тях“, каза Цветанов.

* Актуализирана с позицията на Цветанов към 11.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Аз заставам зад Цветанов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Че някой ги създава партиите, е ясно. Но в разрез с интересите на тези "някои", се появяват и свестни политици.Случаят с Цветаное е показателен. Прокуратурата иска назидание за него, защото така ще стопира оттук нататък всякаква самоинициатива в МВР.Никой оттук нататък не трябва да се бърка в интересите на олигарсите!Това е цялата постановка. И се иска кръв и "народен" съд!Най-смешното е, когато назначиха допълнителна охрана на прокурора.Скоро няма да може да се гледа нито телевизия, нито да се четат вестници. Всички са ***! Никой няма собствено мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 10 години
Аз чакам обвинения и за Р. Овч., за Станишко-мишко, за Корнелия Нонова и.т.н.Да видим на другаря Цацаров дали патронът му, Георги Гергов, ще му разреши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 10 години
Само едно допълнение - те са си една партия . Вече и сами си го признават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още