IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат специалните права на държавата при приватизация

В проект за промени в Закона за приватизация се премахват обезпечителните мерки върху имуществото на приватизирани предприятия

16:11 | 04.06.13 г. 1
Отпадат специалните права на държавата при приватизация

Отпада изискването при неизпълнение на приватизационни договори да се учредява законна ипотека в полза на държавата и налагането на обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество.

Това е записано в проекта за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, публикуван на страницата на Портала за обществено обсъждане. Предложените текстове предвиждат отпадането на точка 8 от Преходните и заключителни разпоредби в закона.

Причината за промяната е мотивираното становище от страна на Европейската комисия. Според анализа на експертите това изискване нарушава правата на инвеститорите – предвидените обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество се налагат без значение какво е участието на купувача в капитала на дружеството.

Така реално се засягат интересите на останалите акционери и се ограничава свободното движение на капиталите.

Припомняме, че ЕК изпрати мотивираното си становище по повод специалните права на държавата при приватизация на 21 март. Страната ни имаше двумесечен срок, за отговор по казуса. Ако действията ни не удовлетворят Еврокомисията, страната ще бъде изпратена в Съда на ЕС, предвижда процедурата.

Вносител на предложението за промяна е новоизбраният председател на Народното събрание Михаил Миков. Всички заинтересовани страни могат да изкажат становище по казуса до 18 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
""""""Ако действията ни не удовлетворят Еврокомисията, страната ще бъде изпратена в Съда на ЕС, предвижда процедурата.""""""Тия съдят и за едно "добро утро" казано не в минор, а в мажор!Какво всъщност е ЕС?Какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още