IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блиц контролът на правителството ще е веднъж в месеца

Премиерът и министрите ще отговарят веднага на актуални, устно зададени въпроси, е записано в правилника за дейността на 42-то Народно събрание

14:56 | 06.06.13 г.
Блиц контролът на правителството ще е веднъж в месеца

Всяка първа сряда от месеца правителството ще трябва да отговаря на устни въпроси в пленарната зала, записаха депутатите, приемайки правилника на дейността на 42-то Народно събрание.

Всяка парламентарна група ще има право на два въпроса – те трябва да бъдат актуални и да се отнасят до общата политика на правителството. Народните представители, които не членуват в парламентарна група, също ще имат право на общо два въпроса.

Премиерът и министрите, към които са отправени въпросите, ще отговарят веднага след поставянето им, съобщи агенция „Фокус“.

Първоначалната идея, която лансира зам.-председателят на парламента Мая Манолова беше за блиц контрол всяка сряда след заседанията на Министерския съвет. Паралелно остава и традиционният петъчен контрол.

Внесените законопроекти ще бъдат публикувани на интернет страницата на парламента, е записано още в приетия правилник. Граждани също ще могат да представят писмени становища по даден законопроект. Водещата комисия, която обсъжда законопроекта, трябва да съдържа оценка и очакваните последици от прилагането на бъдещия закон, включително и финансовите.

В новия парламент ще има и отделна постоянна комисия, която ще отговаря за взаимодействието с граждански организации и движения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още