IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродават завода за биоетанол в Горна Малина

Биоетанолът беше сочен за екологичният заместител на петрола, но първоначалният ентусиазъм не беше потвърден

10:43 | 11.06.13 г. 1
Разпродават завода за биоетанол в Горна Малина

Кризата застигна и производителя на биоетанол „Профекс Биопродукти“, става ясно от публикация на сайта на Камарата за частните съдебни изпълнители. От вчера завода за биоетанол в Горна Малина е обявен за публична продан.

Исканата цена надхвърля 11,1 млн. лева, а дали ще има купувач ще стане ясно на 9 юли от 9 часа. Търгът е по искане на кредитора – Обединена българска банка (ОББ), се казва още в обявата.

Срещу исканата цена новият купувач ще получи котелна и парова централа, инсталации за преработка на зърно, склад за алкохол и други производствени сгради. Освен производството на горивото собственикът е принуден да продаде и бизнеса си с производство на хлебни продукти.

Строителството на завода за биоетанол край София започна през 2007 година. Основен акционер е „Профекс“ ООД, компания, чиято основна дейност е свързана с търговия със зърнени продукти. Предприятието за производство на биологичното гориво беше завършено през 2009 година. То получи и сертификат за инвеститор клас 3 от Българската агенция за инвестициите.

Инвестицията в изграждането на предприятието беше 10,8 млн. лева, а откритите работни места – 40, показа справка на сайта на БАИ.

Производството на биоетанол беше сочено като един от начините за намаляване на зависимостта от петрола, както и за опазването на околната среда. За производството на биологичното гориво се използва рапица, пшеница, царевица или други зърнени култури.

През последните години обаче първоначалният ентусиазъм беше намален – биоетанолът се оказа също толкова замърсяващ околната среда, а масовото садене на технически култури за производството на биологичните горива, за което се получават и субсидии от националните правителства по света, заплаша площите, отделяни за зърнени култури, предназначени за изхранването на населението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още