IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Добре е, че новият социален министър има ясна представа за бизнеса

В последните четири години социалният министър беше човек от синдикатите, което костваше загуба на много работни места, заяви икономистът

21:09 | 13.06.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Г. Ангелов: Добре е, че новият социален министър има ясна представа за бизнеса

Пазарът на труда е важна част от общата бизнес среда. В този смисъл неизбежна част от икономическите промени са реформите в посока на премахване на тежестите на пазара на труда, на изчистване на образователното несъответствие и нуждите на бизнеса, коментира в ефира на Bulgaria On Air старши икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Той подчерта, че сред важните теми, обсъдени днес на срещата между независимите икономисти и правителството, е тази за необходимостта експертната оценка да предхожда приемането на законите. По думите му добра новина е, че министърът на труда и социалната политика е човек с ясна представа за работата на бизнеса.

„В последните четири години социалният министър беше човек от синдикатите. Оттук критичната оценка към исканията на синдикатите липсваше, а резултатът беше загуба на много работни места. Видяхме как, въпреки че спадът на БВП беше около средните нива за Европа, безработицата у нас беше сред най-високите в региона“, коментира Ангелов.

Той припомни, че Европейската комисия неколкократно е препоръчвала минималните осигурителни прагове да са съобразени с пазара на труда, а социалните помощи да бъдат насочвани по-ефективно.

„Досега харчихме пари за временна заетост. След една година заетите по тази линия отново оставаха без работа, а квалификацията им не се повишаваше“, отбеляза Ангелов и допълни, че при използването на средства трябва да бъде търсен и съответният резултат.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
ideyazabulgaria
преди 10 години
До кога ще се дава думата на момченцата-икономисти от ИПИ-рожба на "най-меродавното и знаещо" - " Отворено общество", налагащо у нас с желязната секира на властта американския неолиберален икономически и обществен модел? Става ,за пореден път, ясно коя медия е финансирана от "Отворено общество" и кой лъже и краде обществото. Ангелов говори за кой ли път лъжи и манипулации,като възвеличава правителството на Орешарски, създадено от едрия олигархичен капитал и работещо за олигарсите на БСП и ДПС. За кой бизнес става въпрос,Ангелов? Става въпрос за ТЕХНИЯ БИЗНЕС , а това е бизнеса на едрия капитал на България, все краден и създаван с пладнешки ГРАБЕЖ на обществото. Това е лицето на неолиберализма в България, той не се интересува от средната класа( на другия световен социален и държавен модел welfare state( европейската социална държава), представен най-добре в най развитите икономики и моторът на Европа 8-те страни от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария ), а даже ликвидира средната класа. В това се състои сега сблъсъкът между неолиберализма и welfare state, така неолиберализмът ликвидира средната класа-главната и управляваща класа в европейската welfare state и я руши. Но, тези неща къде да се знаят от момченца като Ангелов, с промити мозъци в катакомбите на Отворено общество и служещи на тъмни сили за унищожението на последните останки от средната класа на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
И на мен не ми остава да се поразровя из идеите на съвременния социализъм, щото хем няма нищо общо със социализма от началото на миналия век , хем е ляв, пък изповядва идеята на свободните пазари, хем, хем, хем, ... аа, ясно, просто една шайка от многото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Много ясно, от пресъхналия!И няма да се чуди, това е практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Не че нещо, ама БСП не се ли представяха като лява партия? Какъв е тоя социален министър !? Нали социалисти се пишат!? :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
В последните четири години социалният министър беше човек от синдикатите. Оттук критичната оценка към исканията на синдикатите липсваше, а резултатът беше загуба на много работни места. Видяхме как, въпреки че спадът на БВП беше около средните нива за Европа, безработицата у нас беше сред най-високите в региона, коментира Ангелов.Един от дежурните икономисти !:D Много съм любопитен какво ще каже когато резултатите бъдат същите ако не и по лоши със сегашния соц. министър! Дано интервюиращия му припомни. Ще се чуди от кой "кладенец вода да вади" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Никой няма реална представа! Най-малко един икономист финансист, банкер или министър! Къде е инж. Химиков от онази либийска банка да се изкаже? Липсва ми спама му нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още