IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни съди заради непремахнати митнически споразумения със САЩ

България не облага с мита и ДДС внос на продукти по финансирани от САЩ проекти, но това е в разрез с правилата в ЕС

14:39 | 20.06.13 г.
ЕК ни съди заради непремахнати митнически споразумения със САЩ

Европейската комисия заведе дело срещу България в Съда на Европейския съюз (ЕС), след като страната не е привела двустранното си споразумение за техническа помощ със САЩ в съответствие с правото на еврообщността, съобщиха от Брюксел. 

България трябваше да премахне споразумението със САЩ, предвиждащо да не се облагат с мита и ДДС вносът на продукти, свързани с финансирани от САЩ проекти за подпомагане. Това обаче е в разрез с правилата на Европейския съюз.

При влизането ни в общността Еврокомисията поиска от България споразумението да бъде отменено в съответствие с правото на ЕС или да бъде едностранно прекратено. Тъй като България не направи това, Комисията завежда дело в Съда на ЕС.

Според европейските правила за митата митнически облекчения могат да се прилагат само при специфични обстоятелства. Например някои привилегии и имунитети са позволени, когато организации се учредяват по международното право или когато със страни извън ЕС се сключват споразумения за културно, научно или техническо сътрудничество.

По правилата на ЕС за ДДС освобождаването на вноса от ДДС може да се позволи по дипломатически споразумения. Нито едно от данъчните и митническите облекчения в споразумението между България и САЩ не отговаря на тези критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още