IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията е против промените в Закон за енергетиката

Изваждането на добавките за зелена и кафява енергия от таксата за пренос ще доведат до фалит на промишлените предприятия

17:47 | 25.06.13 г. 1
Индустрията е против промените в Закон за енергетиката

Индустриалните потребители се обявиха против някои от промените в Закона за енергетиката и в отворено писмо до президента Росен Плевнелиев поискаха той да наложи вето.

Браншът се оплаква основно от промените по отношение на такса пренос и смята, че премахването на добавките за зелена и кафява енергия ще отпушат износа, но на евтината енергия на АЕЦ „Козлодуй“. Вътрешните потребители и по-точно промишлените потребители пък ще трябва да плащат скъпата енергия от възобновяеми източници.

В позицията си представителите на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската минно-геоложка камара, посочват, че при изготвянето на промените в Закона за енергетиката не е бил правен анализ за това как промените ще се отразят на бизнеса, както и не са съобразени препоръките от международния одит на енергетиката ни.

Индустриалните потребители заявяват категорично, че предлаганите решения застрашават сигурността и конкурентоспособността за развитие на българската индустрия, енергетика, икономика и общество.

Трите организации отбелязват, че промените в закона, които минаха на първо четене в Народното събрание, са били направени „в условията на неструктурирани комисии в парламента, неясен политически кабинет на министъра на икономиката и енергетиката, без публично обявен негов експертен екип, с прясно назначени членове на ДКЕВР, с прибързани и спорни назначения в ръководството на БЕХ, без заявена и обсъдена с браншовите съюзи ясна икономическа, индустриална и енергийна политика“.

В официалното изявление се визират основно мерките за бързо „отпушване“ на износа на енергия. Според организациите изваждането на т.нар. „цветни“ добавки от таксата за пренос ще натовари индустрията и „подсказва за всичко друго, но не и за очаквания адекватен парламентарен и правителствен подход към индустриалната и енергийна сигурност и стабилност, предвидимост и растеж“.

Според тях по този начин до фалит ще бъдат докарани и малкото останали големи индустриални предприятия, ще допринесе за свиването на приходите в бюджета, както и за нова вълна безработни.

Отвореното писмо е адресирано още и до премиера Пламен Орешарски, председателя на парламента Михаил Миков, както и до енергийния министър, председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай, вътрешния министър Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а сега де:) Боко с преизпълнението на плановете кво наследство остави:) що никой не споменава това?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още