IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Енергийните помощи решават проблема с енергийната бедност, не общото намаляване на цената

13:34 | 28.06.13 г. 26
Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Политиците трябва да излязат и отговорно да обяснят каква е истината за ситуацията в енергетиката, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Потърсихме мнението му във връзка с приетия бързо Закон за енергетиката. Тасев обясни, че за него кризата в сектора действително е много сериозна, но мерките за намаляване на цената с 5% не решават нищо.

Експертът е категоричен, че енергийната бедност може да бъде решена с енергийни помощи за уязвимите потребители, а не с изкривяване на икономиката. „Не случайно европейските директиви предвиждат понятието уязвими потребители, за които държавата трябва да се грижи“, заяви Тасев.

Икономическите закони трябва да се спазват и цената на електричеството да бъде точно такава, каквато е.

Неговите изчисления сочат, че само по отношение на методиката за ценообразуването за централите, произвеждащи от възобновяеми източници, дупката е в размер на 1,2 млрд. лева годишно. „Законовите средства за намаляване на цената вече са изчерпани и сега са ни нужни нетрадиционни методи“, смята Тасев и посочи, че трябва да бъде потърсен национален консенсус за спасението на сектора.

При фалит ще бъдат загубени работни места, а вносът на енергия отвън ще е по-скъп. Криенето на проблема при тази действителност не е отговорно поведение на политиците, допълни още Тасев.

Той изчисли още и дали е реалистична прогнозата за приходи от 1,5 млрд. лева от износа. Според сметките страната ни има капацитет да изнася до 2 хил. мегавата електричество дневно и при устойчив, постоянен износ на тези количества действително ще получим 1,5 млрд. лева. Въпросът е обаче дали ще има пазар за нашата продукция, коментира още Тасев.

Той вижда леко отваряне на енергийния пазар в региона през последните месеци и се надява това да продължи и България да се възползва от този факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 4
GoldBear
преди 10 години
Браво на правителството още може се намали към края на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
GoldBear
преди 10 години
Аман от платени "икономисти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
То и по-гнусно става - защото пръво плащаме на Хъхрю енергийни помощи, той с тях се зарежда вътрешно с енергия (т.е. купува си ракия) - и пак не си плаща токът (защото се е закачил незаконно), този ток минава като "загуби по мрежата" и ние ПАК го плащаме !!!!!Дори днес четох една статия как някои "роми" крадат ток и го препродават на съседите си и печелят големи суми на наш гръб. А проблемът е лесно решим - щом някой катун е незаконен, булдозерите го прегазват и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Тези "директиви" са само препоръчителни, да не говорим, че това което написах - за антипазарното и антиикономическото - важат и за тях. Не виждам кой и на какво основание ще накара мен или един германец да купува двойно по-скъпият ток на някой производител, поставен в привилегировано положение - и на какво основание? ЕС са тръгнали натам, откъдето ние идваме - към държавно регулирана НЕпазарна икономика, в която щастието на кокошляците е по-важен от просперитетът на хората... е тогава защо въобще разрушихме "комунизъмът"? Докога ще се оставяме да ни правят на луди?Да им кажем: Щом дръжите да фабрикуваме фотоволтаически ток - опъваме ви далекопроводчето - купувайте го вие, суяци !!!!Отделно, че ние надхвърлихме процентът изискуеми фотоволтаически мощности, които ни заставиха да изградим чак до 20-а година !!!За ЕС аз въобще не виждам полза от членството ни: напротив - само вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Какво ще стане според теб, ако утре правителството каже - вдигаме МРЗ на 950 лв. Не се заяждам само питам. Защото за да можем да живеем нормално по световни цени заплатите трябва да скочат 20 пъти, за да има консумация на стоки и услуги достатъчно оборотна за да търкаля икономиката напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
v_tin
преди 10 години
За условно постоянни разходи чувал ли си? Не може да зарежеш такива съоръжения току така те си имат някакви постоянни разходи които някой трябва да плати. А относно ВЕИ-тата, сигурен съм че това е бъдещето, проблемът е че сега е малко изкривено. Това са старите цени http://***.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402, ще видим и новите.Аз лично имам 2 панела за топла вода и мисля че поне от 3 месеца не съм пускал бойлер. Според запознати на месец печеля около 35лв струва ми около 1300лв, лесно се смята за колко време се избиват. Проблемът е че достига температури около 80гр. и задължително трябва да се къпеш вечер.Същата работа е и с фотоволтаиците. Проблемът са доходите и липсата на работа. Купуваме всичко по световни цени а се мъчим да оцеляваме с Бг заплати. А какво би станало ако заплатите се повишат до световните нива - тоест да се получи паритет с цените , не ми се разсъждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ти на Марс ли си? - а директивите на ЕС и цялото наднационално законодателство къде го остави - пак ли ще се пред-пазариш за "приемане" в ЕС??? или забравяш че мнгоо изгодно вече някой е свършил тази полезна работа??? - а ако не си ме разбрал - виж един договор, подписан преди промените във ВЕИ сектора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
Напълно подкрепям императора защо държата да плаща на бай *** тока и накрая работещите ще трябва да бачкат още повече за да могат да плащат по скъпия ток никакви помощи по - добре намаляне на цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
Императорът
преди 10 години
И не го знам за какви "икономически закони" говори този т.нар. "професор" - щом спадът на потреблението вдига цените - защото безумно скъпият ток на определени производители се изкупува гарантирано и заради това производителите на евтина енергия ограничават производството си.Тази логика е антиикономическа, антипазарна, тя направо е антилогика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Никакви неустойки няма да се плащат, защото тия договори са ЮРИДИЧЕСКИ НИЩОЖНИ - виж Чл.19 на Конституцията и ще разбереш защо. Напротив - трябва да се търси сметка на подписалите ги - ако искат и производителите да си се оправят с тях.ТОВА е начинът - либерализиране на пазарът - и цените ще паднат значително - а не "енергийни помощи за уязвими потребители". Аз не желая да плащам и токът на ***, след като така и така им плащам пожизнени помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още