IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Енергийните помощи решават проблема с енергийната бедност, не общото намаляване на цената

13:34 | 28.06.13 г. 26
Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Политиците трябва да излязат и отговорно да обяснят каква е истината за ситуацията в енергетиката, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Потърсихме мнението му във връзка с приетия бързо Закон за енергетиката. Тасев обясни, че за него кризата в сектора действително е много сериозна, но мерките за намаляване на цената с 5% не решават нищо.

Експертът е категоричен, че енергийната бедност може да бъде решена с енергийни помощи за уязвимите потребители, а не с изкривяване на икономиката. „Не случайно европейските директиви предвиждат понятието уязвими потребители, за които държавата трябва да се грижи“, заяви Тасев.

Икономическите закони трябва да се спазват и цената на електричеството да бъде точно такава, каквато е.

Неговите изчисления сочат, че само по отношение на методиката за ценообразуването за централите, произвеждащи от възобновяеми източници, дупката е в размер на 1,2 млрд. лева годишно. „Законовите средства за намаляване на цената вече са изчерпани и сега са ни нужни нетрадиционни методи“, смята Тасев и посочи, че трябва да бъде потърсен национален консенсус за спасението на сектора.

При фалит ще бъдат загубени работни места, а вносът на енергия отвън ще е по-скъп. Криенето на проблема при тази действителност не е отговорно поведение на политиците, допълни още Тасев.

Той изчисли още и дали е реалистична прогнозата за приходи от 1,5 млрд. лева от износа. Според сметките страната ни има капацитет да изнася до 2 хил. мегавата електричество дневно и при устойчив, постоянен износ на тези количества действително ще получим 1,5 млрд. лева. Въпросът е обаче дали ще има пазар за нашата продукция, коментира още Тасев.

Той вижда леко отваряне на енергийния пазар в региона през последните месеци и се надява това да продължи и България да се възползва от този факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
А неустойките по договорите за 15-ина годинки подписани до преди 3 години К'во го пра'им ?? - търси причината за всичко по-нагоре... от къде идват препоръките, директивите, пътните карти и всички красиво облечени за облъчени *** "няма не искам"?? - може още по-нагоре да се покачиш -> кинтите от къде се "берат" .. имам предвид естествените, за искуствените ВСИЧКИ знаем от къде са :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Tony
преди 10 години
Нормалната икономическа логика е да плащам колкото АЗ искам, а не колкото ми казва някой друг!За това намаляват тока, защото ще има бунт! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
vankata89
преди 10 години
Много просто разкарайте излишните скъпи мощности като "зелени" енергии и тем подобни глупости кажете *** на инвеститорите(енергийните мафиоти собственици на тези централи) оправяйте се продавайте тока на пазарна цена като аец козлодуй и минаване на 100% от козлодуй за вътрешно ползване ако не стига направете още един аец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Нормалната икономическа логика е когато има излишък цените -> надолу !!!Нормалната икономическа логика също така, не включва връщане от балъците на похарчените от тарикатите /препоръчително от горе/ Кинти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още