IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните енергийни потребители искат вето на Закона за енергетиката

Промените ще доведат до загуба на конкурентоспособност, на пазари и закриване на работни места, смятат от БФИЕК

18:55 | 28.06.13 г.
Индустриалните енергийни потребители искат вето на Закона за енергетиката

Заради приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката големите енергийни потребители в България настояват президентът Росен Плевнелиев да упражни правото си на вето. В противен случай заявяват готовност да предприемат позволените от българското законодателство действия, за да изразят несъгласие с водената индустриална политика.

Това се посочва в съобщение до медиите на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Българският бизнес отново е използван като инструмент за решаване на „псевдо-социални” въпроси, няма оценка за негативните последици, включително и в социален план от загуба на конкурентоспособност, на пазари и закриване на работни места, пише в становището.

Индустриалните енергийни консуматори изразяват категоричното си несъгласие с водената „политика на непрозрачност, незачитане на диалога с бизнеса и формалното му провеждане, без да се отчитат последиците от управленските решения и общите национални интереси“.

Според тях последните промени в Закона за енергетика не решават дълбоките кризисни явления в енергетиката и създават конфликти и неконкурентната среда на вътрешния пазар на електроенергия спрямо износа.

Липсва всякаква държавна политика за стабилни и конкурентни цени на електроенергията, спрямо тези на външни производители, като допълнително се създават предпоставки за ръст, спрямо договорените досега нива, приемат се палиативни решения при липса на стратегическа политика за българската индустрия, пише още в позицията.

Индустриалците виждат лобистки влияния и обслужване на интереси, но извън работещата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още