IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Крис Мит“ може да съживи част от производството на "Кремиковци"

КЗК е позволила на компанията да изкупи собствеността на трите дружества, които управляват активите на завода

13:00 | 02.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Крис Мит“ може да съживи част от производството на "Кремиковци"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е позволила на търговското дружество „Крис Мит“ да закупи 100% от капитала на компаниите за търговия с черни и цветни метали „Елтрейд Къмпани“, „Надин Металс“ и „Валпет Консулт“.

Така на практика отново се дава „зелена“ светлина за смяната на собствеността за активите на неработещия металургичен комбинат „Кремиковци“. От съобщението не става ясно каква е сумата по сделката.

От „Крис Мит“ обаче са заявили, че имат намерение да възстановят част от запазените производства на „Кремиковци“. Предмет на търговска тайна са кои точно.

Припомняме, че трите компании закупиха активите на металургичния гигант през пролетта на 2011 година. Сделката, чиято стойност беше 161,6 млн. евро, е осъществена с мостово кредитиране от ПИБ.

От КЗК уточняват, че „Крис Мит“ се държи от Кристиян Младенов, който е собственик на 76% от капитала на компанията. Акционери с по 6% от капитала са още Наско Атанасов, Златин Дяков, Петър Лещаров и Емил Димитров. Регистрацията на фирмата е в столичния район „Надежда“.

От своя страна собственици на трите компании, които ще бъдат придобити от „Крис Мит“, са регистрирани на територията на Британските Вирджински острови. Проверката на КЗК е показала, че в момента тези предприятия не изкупуват метали и метални отпадъци, нито преработват суровини. Тяхната дейност е съсредоточена в освобождаване на нетекущи активи на комбината, както и продажба на стоки, материали и отпадъци.

След като се запознават със ситуацията на пазара за черни и цветни метали от КЗК не смятат че обединението на компаниите е нарушение на конкуренцията и разрешават осъществяването на сделката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
а , няма страшно , коксовия завод е безвъзвратно мъртъв . Ако не е партенка може да се възстановят електро-дъговите пещи и валцуващите линии тоже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
То най-тежките и замърсяващи производства са с ниска добавена стойност и винаги са били на загуба, така че не вярвам точно тях да възстановят.Копаенето на руда и въглища вече не е изгодно, не можем да конкурираме Китай там. По-вероятно ми се вижда да направят нещо за преработка на място на скрапа, който в момента масово изнасяме. Та надявам се няма да е замърсяващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
hagan
преди 10 години
дойде БСП и измислените инвеститори се появиха сега ако може и бюджета да им отпусне нещо за добрите намерения пък покле куче влачи рейс диря няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 10 години
Дано не е вярно, че така лесно се свиква с малко по-чистия въздух в Софийското поле. Зимната мъгла с вкус на Кремиковци изобщо не ми липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още