IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага се създаването на Агенция по туризма

За бранша до есента ще отговаря зам. - министър на туризма, обясни премиерът Пламен Орешарски

12:53 | 04.07.13 г.
Отлага се създаването на Агенция по туризма

На този етап няма да има министерство на туризма, искано от бранша, нито агенция, която да отговаря за развитието на сектора, съобщи премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на туристическия бранш.

Заради започналия летен туристически сезон ще бъде назначен зам.-министър и ще бъдат ползвани сегашните структури. 

През есента ще се премине към по-генерална промяна, обеща още Орешарски. Припомняме, че 42-то Народно събрание гласува нова структура на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от която отпадна именно туризма. Обяснението на управляващите беше, че ще има специална агенция, която да отговаря за развитието на сектора. 

Това обаче не може да бъде реализирано на този етап, стана ясно още по време на срещата. Друга важна тема, обсъдена между двете страни е "по-стратегическото" развитие на отрасъла. Дискусиите ще продължат след края на летния сезон, когато ще бъдат обсъждани дългосрочни стратегии в бранша и институционалната рамка, в която той ще се управлява – агенция или министерство.

Премиерът е възложил на вицепремиера Даниела Бобева да събере предложенията за спешни промени от бизнеса, които да представи в доклад на едно от следващите заседания на кабинета.

От туристическия бранш са категорични, че трябва да се стигне до създаването на Министерство на туризма и мотивираха искането си с големия брой работни места и големия дял от брутния вътрешен продукт, който се създава в сектора.

„Получихме позитивна нагласа от страна на премиера към решаването на този въпрос”, каза Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, който уточни, че говори от името на над 10 браншови организации.

Бизнесменът Красимир Гергов пък заяви, че са получили и обещание заместник-министърът да е човек от бранша и че премиерът „няма да вземе нито едно решение от нито една партийна група”. Според него туризмът е индустрия, която „най-много би нахранила тази държава”.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази очакване, че туристическият сезон ще бъде добър, такива били и очакванията на бизнеса. По думите му има известно забавяне в обществените поръчки за реклама.

„Не знам защо по време на управлението на ГЕРБ в края на мандата не са били подписани тези договори за приблизително около 14 млн. лева. В момента са изразходвани около 3 млн. лева средства от бюджета, но ви уверявам, тъй като и служебното правителство не си е мръднало пръста, че в края на тази седмица или в началото на следващата всички обществени поръчки ще бъдат подписани от мен”, каза Стойнев.

Той увери и че няма да има забавяне на категоризация на средства за подслон, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

Последният път, когато двете експертни комисии по категоризация са се събрали, е бил в края на май. Стойнев заяви, че комисиите продължават да работят и с негова заповед е упълномощен човек, който ще подписва документите.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още