IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС отхвърли иска на ГЕРБ за касиране на изборите

Срещу това решение е гласувал само един съдия от 12-членния състав на съда

15:11 | 09.07.13 г. 9
КС отхвърли иска на ГЕРБ за касиране на изборите

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд.

Срещу това решение е гласувал само един съдия от 12-членния състав на съда – Благовест Пунев. Други трима ще пишат становища, тъй като те са съгласни с крайното решение на съда за отхвърляне на жалбата, но не и с мотивите, приети от мнозинството, съобщава "Правен свят". Оттам допълват, че тримата съдии със становища са Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов.

На този етап обаче все още няма яснота за мотивите на съдиите за решението.

По време на заседанията по делото мнозинството в КС се е концентрирало почти изцяло върху казуса с бюлетините от "Костинброд" и проблема що е то предизборна агитация в чисто формалното й тълкуване. По същество обаче няма произнасяне върху темата за вота в съседна Турция, която стои в основата на искането на РЗС и НФСБ.

Така по всяка вероятност съдът тепърва ще се произнася по турския вот по другите две дела – по искания на РЗС и НФСБ, които също бяха внесени чрез депутати от ГЕРБ. Решенията по тези дела ще се появят едва наесен, защото по тях се иска събирането на много доказателства и експертизи. Така или иначе дори да се намерят нарушения на вота в южната ни съседка, те биха променили само разпределението на два или три мандата, посочва "Правен свят".

На 22 май депутати от ГЕРБ внесоха три искания за касиране на изборите на 12 май в КС. При внасянето стана ясно, че вместо една - само жалбата на ГЕРБ за касиране на вота заради нарушения в деня за размисъл, депутатите са внесли искане за касиране и от името на РЗС и НФСБ.

Жалбата на ГЕРБ бе подписана от 96 представители на партията в НС от общо 97. Единственият, който не я е подписа, е Александър Ненков, за да няма съмнения за конфликт на интереси, защото е син на конституционния съдия Румен Ненков.

При внасянето на молбата до КС депутатът Красимир Ципов обясни, че в папките има описани много нарушения. Те се отнасяли не само за деня на размисъл, когато гръмна скандалът с намерените в склад в Костинброд 350 000 бюлетини, но и за самия изборен ден.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Пожарникара е никой. Само лицето на тъмните сили които стоят зад негоИзборния кодекс е последното нещо от което се вълнуват ДЕСНИТЕт.е. вълнуват се - ИСКАТ ТАКА ДА ГО НАПРАВЯТ ЧЕ САМО БОГАТИТЕ И ДЕСНИТЕ ДА МОГАТ ЛЕСНО ДА ГЛАСУВАТ, на всички останали трябва да им е трудно и неприятно да гласуват, за да не го правятТака Деснните печелят изборите по цял свят - С РЕПРЕСИИ, не само у насА и света вече е много малък и те си "помагат" трърде близки са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ако ГЕРБ бяха оставени да открият "Дунав мост" и "Тракия", в четиригодишния си мандат, какво става после!Естествено, че на БСП-те не им оставаше нищо друго, скроиха едно странно увеличение на тока, толкова странно, че забравихме да направим сравнение със сметките после, както в Бразилия им качиха цената на билетите за автобусите.Трябва да има повод, а причината е друга.Но всяко зло за добро!Ще има развитие в посока доброто на България, въпреки играчите на ролетка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ми аз някъде бях обяснил(даже май на две места) що няма как да стане номера...ама тука имах хилядо и сто минуса събрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
to66e
преди 10 години
Ей при такива извращения в деня на размисъл от сегашните управляващи и сега да няма нищо нередно не ми се мисли на следващите избори (когато и да са те) какво може да се случи. Това е АБСУРД.То не бяха пресконференции, извънредни емисии, явни изказвания за манипулация на изборите от ГЕРБ.............. Бареков сигурно е на седмото небе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Не съм аз човекът, който мрънка. Чудя се какви бяха тия безсмислени изпълнения от страна на Буда. Ама то от пожарникар какво можеш да очакваш. Сами правиха изборния кодекс, а сега МРЪНКАТ че щели да влезнат в Парламента само при направата на нов изборен кодекс. Е нали те го правиха миналия ? Какво не им харесва пък сега? Некадърна история, от неуки и некадърни хора... Красиви и умни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 10 години
Айде сега да го използват като предтекст и да си се върнат в парламента и там хем да борят БСП-то хем да съ радват на народната либофффффф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
FINTA
преди 10 години
Е кво мрънкаш тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
LuckyYou
преди 10 години
Някой съмняваше ли се въобще, че изборите ще бъдат касирани?! Герберите сами си направиха изборния кодекс, така че да не може да се осъществи касиране по никакъв начин, после пък плачат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още