IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири партии със сигурност влизат в 42-то Народно събрание*

Изравнени са резултатите на върха - разликата между БСП и ГЕРБ е в рамките на 3%, според данните от exit poll-вете

20:00 | 12.05.13 г. 8
Четири партии със сигурност влизат в 42-то Народно събрание*

Четири партии със сигурност прескачат четирипроцентната бариера и ще влязат в 42-то Народно събрание, сочат първите предварителни резултати от exit poll-вете. Силите на върха са изравнени - разликите между двете водещи партии са в рамките на около 3%.

ГЕРБ получава 30,3%, докато за БСП са гласували 27% от имащите право на глас. В парламента влизат още и ДПС с 10,7% от гласовете и "Атака" с 7,5%. Данните на "Галъп"

Шанс да влязат в парламента имат и "България на гражданите", които имат малко под 4% от гласовете. Други социологически агенции дават шанс и на ДСБ и "Национален фронт за спасение на България".

Данните на Алфа рисърч също сочат, че 4 партии влизат в Народното събрание. Според тях, 31,7% събира ГЕРБ, а 27,1% - "Коалиция за България" и 11% за ДПС. Четвъртата партия е "Атака" със 7,5% от гласовете. На базата на тези данни партиите ще получат съответно 97 мандата, 85, 34, 24, 

Данните на "Софа харис" сочат, че 31% събира ГЕРБ, 25,3% е за "Коалиция за България" и 10,3% за ДПС. Атака получава 7,3%. Съответно мандатите се разпределят: 101, 82, 33, 24. Загадката остава "България за гражданите", допълват от социологическата агенция.

Екзит пол на НЦИОМ сочи, че ГЕРБ печели най-много гласове в парламентарните избори - 33
на сто, съобщи директорът на института Лидия Йорданова пред БНР. На второ място е БСП с 26%, на трето е "Атака" с 8,5 на сто, на четвърто - ДПС с 6,5%.

ДСБ са близо до 4-процентовата граница за влизането в парламента. Активността към  18.30 часа е 44 процента, като е най-висока в областните центрове и селата. Най-малко днес са гласували младите хора – между 18 и 40 години, а най-много са гласували гражданите над 60 години.

ГЕРБ получава 31,4% от гласовете, според резултатите от анкетата на MBMD. 26,2% са гласували за Коалиция за България, 11,5% се падат на ДПС, 8,2% - на "Атака". Под 4-процентовата бариера, но с шансове да я прескочат, остават ДСБ и Движение България на гражданите. По данни на "Медиана" преднината на ГЕРБ е по-малка – 30,5 срещу 27,7 за левицата.

ГЕРБ получава 30,4 на сто от гласовете, а Коалиция за България - 26,5 на сто, по данни от стопроцентовата извадка от проучването екзит пол на "Галъп", оповестени по Би Ти Ви. За ДПС са гласували 10, 8 на сто от избирателите, за "Атака" - 7, 5 на сто, за "Движение България на гражданите" - 3,9 на сто. Според тези данни разпределението на местата в парламента е 97 за ГЕРБ, 85 за БСП, 34 за ДПС, 24 за "Атака".

"Много интересни резултати", коментира в ефира на Bulgaria On Air математикът проф. Михаил Константинов, според когото всяка от трите партии под чертата - Движение България на гражданите, ДСБ и Национален фронт “Спасения на България” (НФСБ) може да влезе в парламента.

Социологът Андрей Райчев припомни, че тези данни са от exit poll-вете и макар и малко вероятно, е възможно да има обрат. Според Кънчо Стойчев голямата въпросителна е дали "България на гражданите" влиза в Народното събрание. 

Социологът Живко Георгиев коментира пред БНТ, че от скандалите спечелиха големите партии. "Бих желал да видим и резултатите от паралелното преброяване, има висок процент откази. Досега това не е променяло много картинката на екзит половете", смята той.

Според коментарите в ефира на bTV при това разпределение на вота трудно ще бъде съставено правителство, при декларираните до този момент намерения на партиите. Владимир Каролев обаче коментира, че предварителните нагласи може и да бъдат променени и да бъде съставено коалиционно правителство или да бъде съставено правителство на малцинството. 

Избирателната активност е близка до тази, постигната при предишните парламентарни избори през 2009 година. Тогава своя глас дадоха 60,2% от имащите право на глас.

Изборният ден премина без сериозни нарушения, отбелязаха от Централната избирателна комисия. Вчера, в деня за размисъл, гръмна един от най-сериозните скандали в предизборната кампания досега - прокуратурата откри 350 хил. бюлетини, отпечатани извън поръчката от Министерския съвет.

Собственикът на печатница "Мултипринт", в чиито помещения бяха открити бюлетините, обясни това количество с технологичен брак. Йордан Бончев, който е общински съветник от партия ГЕРБ, е изпълнител на обществената поръчка за отпечатването на бюлетините за предсрочните избори.

От прокуратурата обаче опровергаха твърденията на Бончев и заявиха, че откритите бюлетини не са брак. При акцията в печатницата са открити четири палети с брак, но външният вид на тези бюлетини е бил съвсем различен.

* Актуализирано към 21.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Внушения, внушения, внушения!Медиите здраво грачат!Най-лошото, дано не стане, но "официален" преврат ни са стъкмили хората, които направиха преврата на 9 септември 1944!След тази дата излязоха гораните, същите, които бяха излъгани и после физически унищожени.Страшно е, страшно!!И болно, много болно! Станишев не е българин дори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
Честито ви ново "нищо" , с новото кукловодство няма да се промени нищо .Както беше казал някой , икономическите въпроси в Брюксел , политическитевъв Вашингтон , всичко друго е "Кръстьо Сарафов" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Т.е. ще получим още от същото. Грешката е на народа тази зима. Протестите просто не трябваше да са мирни. Трябваше целия парламент да бъде изтърбушен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
За сега явния резултат е този : БСП - ГУБИ . от тук насетне ни чака слаби правителства , много слаби . НО ТОВА Е ДОБРЕ . ДАЖЕ МНОГО ДОБРЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Въпросите са не кой е спечелил днес или е загубил. Въпросите са, могат ли тези "нови" избраници да направят така, че нещо в държаното управление да направи поне малка крачка напред???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мая Манолова: БСП е моралния победител, играхме честно, а ГЕРБ купуваха гласове.Журналиста на НОВА(сори забравих му името): Неможахме да купим повече от 750 гласа, когато правихме репортаж, защото БСП бяха купили всички.-------------Комедийна вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
Резултата: не ГЕРБ спечели , БСП - ЗАГУБИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Един цирков спектакъл свърши! Големият въпрос е - А сега на къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още