IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

350-те хил. бюлетини не са технологичен брак, потвърди прокуратурата

Бюлетините са били опаковани и подготвени за изнасяне, коментират от прокуратурата по повод скандала с откритите бюлетини в Костинброд

14:38 | 12.05.13 г. 3
350-те хил. бюлетини не са технологичен брак, потвърди прокуратурата

350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд, не са технологичен брак потвърдиха от Върховната касационна прокуратура, цитирани от bTV. Бюлетините са били извън необходимата бройка за парламентарния вот. 

Освен намерените 10 палети с 350 хил. бюлетини, са намерени и още четири палети, които са били в съвсем друго състояние - смачкани, скъсани и с размазано мастило. Именно те са били технологичен брак и не са били опаковани за изнасяне.

Прокуратурата обаче потвърди формулировката на съобщението си от вчера – намерените вчера палети са били опаковани в найлони и готови за изнасяне. Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ). Иззети са всички видеозаписи от печатницата.

Според договора за обществената поръчка печатницата е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Марин Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да, гледам да не мисля за този вариант :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Ако са ти останали разбира се към онзи бъдещ момент.. Иначе подкрепям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Днес направих много важен окончателен избор. Избрах детето ми да не живее в тази ***. И имам впредвид географски. Когато дойде времето то заедно със спестяванията ми ще напуснат ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още