IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова агенция към МС ще отговаря за подслушванията

СРС-тата се изваждат от структурите на МВР с окончателните промени в Закона за специалните разузнавателни средства

12:03 | 11.07.13 г.
Нова агенция към МС ще отговаря за подслушванията

СРС-тата излизат окончателно от МВР и се създава специална агенция на подчинение на Министерския съвет – Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Това стана факт, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за Специалните разузнавателни средства.

Предвижда се още да се ограничат средствата за специални разузнавателни средства, както и да се възстанови Бюрото за контрол на СРС-та, което беше закрито преди няколко години от управлението на ГЕРБ.

Служителите на ДАТО ще могат да извършват наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред, както и да проследяват лица и обекти.

Освен това служителите ще имат право да извършват контрол на предаването на данни и получаването на информация чрез кабелни средства за комуникация, както и да извършват оперативно проучване на лица и обекти.

Новост в закона е и това, че който поръчва СРС-то, той ще го и плаща – тоест ако прокуратурата настоява за използване на СРС-та, обвинението ще ги плаща.

Бюрото за контрол на СРС-тата пък ще контролира процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, както и ще следи да се спазват правата на гражданите. 

Звеното ще внася ежегоден доклад в Народното събрание, с който ще отчита дейността си. Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза, решиха още днес депутатите с промените в закона.

По време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси тази точка предизвика спор.

Представителите на адвокатурата, на ВСС и на Върховния касационен съд застъпиха тезата за отпадане на класифицирането като държавна тайна за данните събрани чрез СРС-та.

Против обаче бяха от МВР, ДАНС и прокуратурата.

"Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", категоричен бе председателят на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров, след като законът беше окончателно приет днес.

"Председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и неговите заместници трябва да имат трудов стаж 8 години – за председателя, и 5 години за заместниците като юридически стаж или в службите за сигурност, или в службите за обществен ред. Такова е изискването и за членовете на бюрото", допълни той.

Създаването на ДАТО беше широко прокламирано от левицата като начин използването на СРС-та да се деполитизира, да се спре с гоненето на вещици и с безконтролното им използване.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още