IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината осигурени извън столицата са на минималния праг

Увеличаването на минималните прагове ще окаже натиск върху заетостта в тези региони, предупреждават от Института за пазарна икономика

10:00 | 14.07.13 г. 7
Половината осигурени извън столицата са на минималния праг

На фона на продължаващите протести в страната и новините за евентуална актуализация на бюджета, през последните дни отново се заговори за промени в осигурителната система, пише в свой анализ икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

„Чуха се всякакви екстравагантни и дори противоконституционни предложения, като това да се „вземат” парите от частните пенсионни фондове, но отново малко внимание бе отделено на влиянието на минималните осигурителни прагове върху заетостта в страната”, коментира експертът.

Това неглижиране на темата е неизменна критика в докладите и позициите както на ЕК, така и на МВФ. Ето че сега разполагаме с още данни, които категорично показват размерите на проблема и досега не са ставали публично достояние.

В анализ на ИПИ през миналата година беше публикуван анализ на осигурителните и административно-регулаторни тежести върху труда в страната. В този документ експертите посочиха с конкретни данни, че един на всеки четирима се осигурява на или близо до минималния праг.

Сега Петър Ганев прави анализ на ситуацията с разбивка по региони, базиран на данните от Националния статистически институт (НОИ) за 2012 година. „Аналитично неведнъж е посочвано, че този проблем е предимно регионален, но досега конкретни данни никога не са били цитирани. А те са повече от тревожни”, посочва той.

60% от работещите в Хасково са осигурявани на или близо до минимума

Очаквано в София подобен проблем почти няма – едва 5% от работещите в столицата се осигуряват на или близо до минимума. С други думи, заплатите в София са сравнително високи и покачването на минималните прагове не оказва сериозно влияние.

В страната обаче положението е коренно различно. В Хасково например, почти 60% от осигурените са на или близо до минимума. Това означава, че всяко покачване на минималните прагове автоматично оскъпява труда на повече от половината заети в Хасково, което неизбежно притиска заетостта надолу.

Така е и в други региони – в Благоевград, Видин и Плевен 50% от заетите се осигуряват около минимума. В Русе и във Варна 40% са около минимума.

С други думи, ако оставим настрана София, то из страната минималните осигурителни прагове играят изключително важна роля, като всяко тяхно движение автоматично влияе на поне половината заети. Нещо повече, през последните години влиянието на минималните прагове се разширява. Един от най-сериозните удари е във Варна, където през 2010 г. 25% са били около минималния праг, а през 2012 г. вече говорим за близо 40% на и около минимума.

Всичко това съвсем не ни изненадва, а просто потвърждава вече изказани аргументи. Системата на минималните осигурителни прагове има изключително силно влияние в страната, което бива неглижирано на фона на София. Сляпото покачване на минималните прагове в годините на криза, тоест със спадаща заетост, направи така, че вече почти половината от заетите в страната (без София) са на или близо до минимума и всяко покачване на праговете автоматично депресира заетостта в много региони.

Това е едно от обясненията за проблемите на пазара на труда и липсата на нови работни места, потвърдено както от международните наблюдатели и институции, така и от конкретните данни. Необяснимо е желанието на институциите да коментират всякакви теми, както посочихме – и противоконституционни такива, но упорито да отбягват всеки критичен поглед към системата на минималните прагове и ефектите върху работните места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Много просто!Просто трябва да се вдигнат минимумите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Така. така. И както пишеха по-рано - като не могат частниците да плащат големи заплати и осигуровки, да ги закриват тези фирми. Ще дойдат инвеститори, които ще плащат достойни заплати.Е, закриха (закрихме) част от работните места, дойдоха чуждите инвеститори с големите заплати, а за тези, за които няма работа, се отвори европейският пазар на труда - Испания, Франция, Италия, Португалия... Следва Англия, Германия, Австрия... където ти е кеф, има куп свободни работни места за много пари. Няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Диференцирани ставки по региони ще създаде повече проблеми, отколкото реално да събере пари.Конкретен пример - Каменица е пловдивско предприятие и е регистрирана в Пловдив, обаче част от управлението е в София, щото рекламни агенции, офиси на банки, етц. е там.Тези дето са в София и вземат големи заплати къде ще плащат данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
valentin11058030
преди 10 години
Часната фирма да не е луда за да осигурява на по висока заплата от минималната,трябва да си излълняват задължениятя инспекцията по труда-моето мнение е че на този етап трябва да се уволнят всички от тази инспекция защото са тотално корумпирани,а държавата ако иска развитие трябва на 6 месеца да коригира минимамалната заплата поне със 10 процента .Важна роля имат и синдикатите -но те се занимават със това което не им е работа,трябва превантивна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
hellwitch
преди 10 години
какво му е на материала. Съвсем обективно показава, че покачването на МРЗ си има цена - намалява заетостта. Нещо, което бизнеса твърди от години, но синдикатита настояват ли настояват за по висока МРЗ.Статията показва, че дифиренциране на минималните осигурителни прагове по регоини е една добра възможност да се постигне по реално облагане в София без да се натоварва пазара на труда в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
diado mrass
преди 10 години
Материали като този не е хубаво да се публикуват, защото само ни развалят .... настроението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
diado mrass
преди 10 години
Материали като този не е хубаво да се публикуват, защото само ни развалят .... настроението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още