IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на опашката в ЕС по разходи за труд

Същевременно обаче за периода 2008-2012 г. страната ни е лидер по ръст на разходите за труд на отработен час

17:58 | 10.04.13 г. 6
България остава на опашката в ЕС по разходи за труд

България е последна в Европейския съюз (ЕС) по размер на разходите за труд за отработен час, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2012 г. разходите за труд на отработен час у нас, включително разходите за заплати и другите разходи (осигуровки, обезщетения и други подобни), са били средно 3,7 евро при средно ниво от 23,4% за целия Европейски съюз и 28 евро за държавите от еврозоната.

Преди нас се нарежда Румъния с 4,4 евро за отработен час. В Латвия разходите за отработен час достигат 5,8%, а в Литва – 6 евро.

Лидер по разходи за труд на час през миналата година е била Швеция – 39 евро, следвана от Дания с 38,1 евро, Белгия – 37,2 евро, Люксембург – 34,6 евро, и Франция – 34,2 евро.

Същевременно обаче за периода 2008-2012 г. България е лидер по ръст на разходите за труд (42,6%), следвана от Румъния (26,7%). От държавите от еврозоната най-сериозен ръст на разходите за труд на отработен час е отчетен в Австрия (15,5%), следвана от Словакия (13,8%), финландия (13,7%) и Белгия (13,1%).

На другия полюс е Португалия, където е отчетен най-слаб растеж на разходите за труд на отработен час за посочения период – 0,4%. Следват я Ирландия с 0,8%, Латвия с 1,3% и Великобритания с 5,2%. Спадове са отчетени в Гърция (-11,2%) и Литва (-1,4%).

Средно за ЕС разходите за труд н аотработен час за периода 2008-2012 г. са нараснали с 8,6%, а за държавите от еврозоната – с 8,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Междо другото заплато не се дават а се заработват леко пояснение за хората които са получавали само .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Страхо що не понаправиш малко бизнес в безумната среда ,която съществува и да видим ти какъв мушморок ще си.Бизнес с хора със комунистическо мислене не се прави докато все гледаме в чуждото канче и му пречим ще е така . Според мен до края на годината и доста по зле може да стане така че не се надъхвайте тия заплати може да ви се сторят високи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Страхо ама то затова не им върви бизнеса.Няма адекватни заплати => няма потребление => бизнеса умира. Пари има в банките колкото искаш, но в какво производство да инвестираш като няма купувачи за стоката ти.Отдавна казвам , че ниските разходи за труд не е повод за гордост (още от времето на Иван Костов). Та така стигнахме до задънена улица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
То поне да им вървеше бизнеса на тия наши мушмуроци! Ама ...то приказката за широкия космос и кривата ракета е известна на всички предполагам! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"За последните десет години от България са изнесени нелегално около 36,92 млрд. долара, което я нарежда на 38-о място в класацията на нелегалните финансови потоци, съставена от Global Financial Integrity (GFI). Нашият най-близък съсед, с който България е сравнявана през последните няколко години - Румъния, заема 55-о място""Преди нас се нарежда Румъния с 4,4 евро за отработен час."Те ни водят в едната класация, но ние....хм ние ги водим в другата !!! :D:D Правите ли логическа връзка? Г-н Данов се надява, колкото може повече от работещите за него и подопечената му организация.... да не правят! Ако може и провсъюзите поне още известно време да си затварят очите! Поне ооооще мъничко ! ха ха :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още