IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Татяна Дончева готова да влезе в политиката с нов проект

Протестът е нефективен, защото политиците не се съобразяват с хората, смята лидерът на Движение 21

08:46 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Татяна Дончева готова да влезе в политиката с нов проект

Бившият депутат от БСП и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева съобщи пред БНТ, че до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект. 

Според нея в сегашната ситуация пред левицата има два изхода - да се  смени ръководството, зависимо от олигархията, или да се създаде нова формация. Първият вариант, по думите й, е невъзможен. "Ситуацията на зависимост на ръководството на БСП е нетърпима и няма механизми за смяната му", заяви Дончева. "Сергей Станишев няма да подаде оставка дори и догодина при избори.   

Решение на политическата криза в този момент може да дойде от няколко страни и едната е натиск от страна на Европа, която зачете протестите и показа, че вижда олигархическата обвързаност на управлението. През есента, с идването на студентите в София, ситуацията може да се промени, прогнозира още лидерът на Движение 21. Неглижирането на протеста ще доведе до екстремизиране на претенциите, убедена е тя.

Дончева препоръча сега да бъде обявен хоризонта до кога точно ще управлява този кабинет и какво ще се прави в законодателно отношение. Една от възможностите е да бъде въведено машинното гласуване. Лидерът на Движение 21 отхвърли като несъстоятелни коментарите, че има неграмотни хора, които ще бъдат затруднени да гласуват.

"Протестът е артистичен, но не е ефективен, защото политиците не се съобразяват с това дали ги харесват хората. Те са сложени там, за да вземат решения, касаещи икономически кръг, а не в името на хората", коментира още лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

За нея в момента идват нови генерации, а и хората са натрупали информация. Затова според нея сега те протестират, но не санкционират назначенията на предишните управляващи и като цяло политическата кариера на Бойко Борисов. Управляващите вече опитвали да минимизират грешките и назначават хора, които не са подходящи за длъжностите, но не могат да бъдат атакувани. Предлагат се и социални мерки, които са добри, но хората не ги приемат, смята още Дончева.

„Повече от ясно е, че властта се ползва с малко подкрепа и много хора, които са на улицата, не подкрепят правителството, нито мерките му”, заяви още Дончева. Администрацията е неефективна, защото очаква всеки момент промяна.

Бившият депутат даде и определение на термина „задкулисие”, което се използва толкова активно в последните седмици. За нея това означава да се даде политическата власт в ръцете на хора, които не са избрани. Наличните партии, които имат възможността да влязат в Народното събрание, са много обвързани и са част от бутафорията. Те не могат да решат проблемите, категорична беше тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още