IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавдар Николов: Трябва да има диференцирани ставки по ДДС

Ако акцизът върху цигарите бъде намален, в бюджета ще влязат допълнително около 2 млрд. лева, твърди експертът

11:41 | 19.07.13 г. 7
Чавдар Николов: Трябва да има диференцирани ставки по ДДС

„Напълно основателно е искането на някои браншове да бъдат въведени диференцирани ставки по ДДС. В повечето страни от ЕС е именно така, особено що се отнася до стоките от първа необходимост. Грехота е за лекарствата да се събира ДДС”, коментира в ефира на Bulgaria On Air проф. Чавдар Николов.

По думите му България има парадоксална данъчна система, която разчита единствено на приходи от косвения налог. „Заради въвеждането на плоския данък ние си затворихме всякакви пътища за реформи в данъчната система. Всяко пипане на ДДС в момента би отворило дупка в бюджета“, каза още експертът.

Според него “десятъкът” няма никакъв ефект върху икономиката. Не се наблюдава изсветляване и събираемостта не се е повишила. „Това го доказават много изследвания“, посочи той.

По думите му единственият данък, който може да бъде променен в сегашната ситуация и с оглед предстоящата актуализация на бюджета, е акцизът върху цигарите. „Ако той бъде намален, в бюджета ще постъпят допълнително около 2 млрд. лева, които сега заобикалят хазната, влизайки на пазара като контрабанда“, заяви още икономистът.

Според него взимането на външен заем е добро решение, но той трябва да се използва целево.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Няма естествени монополи! Това са измислици на мафията!На тези пазари трябва да има конкуренция, така както има такава в Европа!Там НЯМА естествени монополи! Не сме в русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
с какво ще подобри състоянието на дребния бизнес вдигането на прага ? по-малко регистрирани фирми означава по-малко фирми да си възстановяват ДДС. т.е. ще им се вдигнат разходите с 20% при покупки на суровини, материяли, машини...Преференциалните ставки по ДДС са привлекателни, но в същото време се използват за измами. Ако се въведат, много фирми ще регистрират дейности свързани с ток, вода, парно, природен газ.. , за да се възползват от по-ниското ДДС. Помним времето, когато имаше ДДС 7% за някои стоки и какви фалшификации ставаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Борса
преди 10 години
Тоя същият "експерт" преди време съветваше да пуснем пак Кремиковци, защото щял да харчи много ток и така да дръпне икономиката. По отношение на "десятъка" не е необходимо професорът от ЮЗУ (там преподава експерта) да прави изследвания - достатъчно е просто да прочете статистиката на Министерство на финансите колко ДОД сме събирали преди и след въвеждането на плоският данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Авторката на материала...а, следващия пък като интервюираш тоя експерт, поитай го, как аджеба изчисли, че в бюджета ще влязат 2 милиарда лева повече...Нещо мнооого множко ми се вижда завишено това число...което ме навежда на мисълта, че много му се иска да бъде намален акциза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
karadjata
преди 10 години
би било много добре за всички ако например стоките и услугите на естествените монополи ( ток, вода, парно, природен газ ) да са с преференциално ДДС например 10%. Аз мисля, че това е справедливо и е от полза за всички и за домакинства и за бизнес. И е крайно време задължителния праг за регистрация по ДДС да се повиши от сегашните 50000 лв. на над 120000 лв а защо не и повече. Въпрос на публично обсъждане да се договори подходящ праг за тази регистрация по ДДС. Това ще облекчи дребния бизнес, който е притиснат до стената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Напълно подкрепям balkando!!! Няма да го направят, защото така ще шазаруваме само при законните фирми!А фирмите на мафията с парите в брой няма да могат да крият ддс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
Много по-просто е ако се въведе частично възстановяване на ДДС на потребителите. Примерно с годишната декларация физическите лица да прилагат касови бележки и фактури за стоките които са закупили през годината и да им се възстановява да речем 5%. Тоест да се намаля с тази сума облагаемият доход примерно. Така хем почти всички ще започнат да подават декларации и ще влязат в системата, хем ще си искат касовите бележки при всяка покупка. Така ще изсветлее още някаква част от икономиката и ще се увеличат приходите. Само данъчните ще имат повече работа, но това е бял кахър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още