IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините не получават исканото замразяване на отчисленията за тон боклук

С 50-60% е паднала събираемостта на такса смет в малките и средните общини

08:06 | 31.07.13 г.
Общините не получават исканото замразяване на отчисленията за тон боклук

С 50-60% е паднала събираемостта на такса смет в малките и средните общини, след като е повишена таксата за битови отпадъци. Това съобщи за Investor.bg Емил Савов, зам.- изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Общините са поискали от екоминистъра Искра Михайлова да бъдат замразени отчисленията, които местните власти плащат за тон депониран отпадък. Тази година цената е 15 лв./т, а за 2014 г. се предвиждат отчисления от 25 лв./т. Кметовете искат таксата да не се вдига до 2016 г.

Според местните власти ако предвиденото за догодина увеличение се задейства, има риск такса смет да стане несъбираема, защото ще бъде социално неприемлива.  От екоминистерството са отговорили отрицателно на искането, става ясно от писмо до министър Искра Михайлова, публикувано на сайта на НСОРБ.

За миналата година отчисленията са общо 30 млн. лв. Те стоят на специални сметки в регионалните екоинспекции. „Много е странно в период на криза да се вземат пари от данъкоплатците, които да не можем да ползваме“, заяви Савов.

Кметовете се аргументират, че принципно е сгрешен моделът, по който се финансира оползотворяването на отпадъците. Основната тежест се поема от ползвателите – гражданите и бизнеса, които вече са заплатили продуктова такса. Не се прилага напълно принципът замърсителят заплаща, пояснява Савов.

Според кметовете санкциите за тон депониран отпадък, каквито на практика са отчисленията, трябва да действат, след като има ефективни системи за сепариране и рецикиране на боклука. Очаква се регионалните системи за оползотворяване да заработят около 2016 г.

Междувременно от БСК преди дни за пореден път изпратиха становище, с което се искат промени в законодателството за отпадъците.

Приходите от такса смет растат, а събраните отпадъци намаляват. През 2007-2011г. обемът на събраните такси за страната се е увеличил с 47% при средногодишен ръст от около 8%. В същото време количествата събрани битови отпадъци намаляват със 17% (средногодишно с 3 %).

Значителният ръст на таксата се дължи основно на промяната на данъчната оценка на имотите (основата за изчисление). Най-съществените увеличения в общините с големи предприятия (София, Перник, Девня) и в курортните селища с интензивно ваканционно строителство (Несебър, Приморско, Созопол, Априлци).

В част от общините, в противоречие със законовите изисквания, приходите превишават значително разходите по чистотата, твърдят работодателите. Това според тях доказва, че практиката по определяне на таксата няма връзка с количеството на третираните отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още