IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освободени са директорите на регионалните екоинспекции*

Причината е неефективното изпълнение на проекти по оперативна програма "Околна среда", довело до налагане на финансови корекции

16:56 | 01.08.13 г.
Освободени са директорите на регионалните екоинспекции*

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е освободила всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води, директорите на дирекциите на трите национални парка в страната - Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите регионални Басейнови дирекции за управление на водите.

Основната причина за освобождаване на ръководителите е неефективно изпълнение на проекти по оперативна програма "Околна среда", довели до налагането на финансови корекции, забавяне в изработването на плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни, посочи Искра Михайлова.

„Уволнени са всички с изключение на възстановените от съда заради неправомерни уволнения преди това“, уточни Михайлова и допълни, че има поредица от основния за решението си.

„Тези структури не се справят с усвояването на евросредствата, налага се ръководството на оперативната програма да нарежда финансови корекции, или да се санкционира министерството, което е недопустимо, каза екоминистърът.

Михайлова даде пример с РИОСВ-Смолян, която е санкционирана с 10 процента от бюджета на проект за кафявата мечка. „Имаме фрапантни примери за абсолютно разминаване между решенията на ръководството на министерството и регионалните структури“, каза още тя.

„Ние сме пред влизане в Европейския съд, тъй като РИОСВ Варна преди повече от година е разрешило да се строи парк с ветрогенератори плюс вилно селище с хотели и постройки за развлечение в зона от Натура 2000. Това не е в правомощията на регионалната екоинспекция“, даде друг пример Михайлова.

Новите назначения ще бъдат прозрачни и след конкурси, увери министърът, а условията ще бъдат обявени през септември.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати до медиите позиция за уволнението на директорите, в която се казва, че след като те се назначават с конкурс, освобождаването им трябва да бъде с мотивирани заповеди, а не на политическо основание.

Националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан са най-важните български защитени територии. Те са обект на непрекъснати атаки за стотици километри ски зони и дърводобив, се посочва в позицията.

*Новината е актуализирана в 19.04 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още