IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро на повечето хранителни стоки отчитат скок през юли

Цените на сезонните плодове и зеленчуци обаче намаляват, сочи статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища

14:19 | 05.08.13 г. 2
Цените на едро на повечето хранителни стоки отчитат скок през юли

Повечето хранителни продукти са с по-високи цени спрямо миналата година, показва статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за юли. На месечна база намаление е регистрирано при сезонните плодове и зеленчуци и яйцата.

Спрямо юли 2012 година най-значимо повишение на цените на едро е отчетено при фасула (21%), свинското месо (16%) и сиренето (14,4%). С почти 9% по-скъпо се продава килограм траен салам, а цената на брашното се повишава с 6,8 на сто.

В същото време намаление на цената отчитат яйцата, които се продават с почти 24% по-евтино спрямо миналата година. На месечна база обаче отново има поскъпване – в рамките на почти 7 на сто. Спрямо миналата година с 8,7% пък поевтинява захарта, според статистиката на ДКСБТ.

Цените на плодовете и зеленчуците отчитат сериозно намаление на цените си на месечна база. Оранжерийните домати например поевтиняват с 46,5% спрямо юни, а чушките – с 41%. Ръст на цената от наблюдаваните плодове и зеленчуци отчитат единствено ягодите (38%) и черешите (36,8%).

Картофите са сред зеленчуците с най-голям ръст на цената на годишна база – пресните са със 111,6% по-скъпи от миналата година, а вносните – със 78,3%. На месечна база обаче цените на картофите намаляват – съответно с 18,8% и 9 на сто. Пресните картофи са се търгували при цена от 0,70 стотинки за килограм на борсите в страната.

Спрямо миналата година през юли черешите са по-евтини с 30 на сто, а цената на оранжерийните домати е с 28% по-ниска. Килограм домати на едро се търгува за 0,78 лева за килограм към края на миналата седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Ти не разбираш, според новите "експерти" дори имало дефлация в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
albobo76
преди 10 години
Кой каза, че печатането на пари не води до по-високи цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още