IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели очакват пакет от мерки за стабилизация на бизнес климата

Политическата нестабилност кара чуждестранните партньори да забавят проекти

12:24 | 06.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работодатели очакват пакет от мерки за стабилизация на бизнес климата

Работодатели очакват диалог с държавата и пакет от мерки за стабилизация и подобряване на бизнес климата. Това става ясно от анкетно допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено в края на юли сред членовете на организацията.

Бизнесът се нуждае от предвидимост на средата в икономически план. За отражението на актуалната обстановка в страната върху фирмите анкетираните споделят, че липсата на предвидимост оставя като цяло негативен отпечатък. Политическата нестабилност крие големи рискове, намалява доверието на чуждестранните партньори и те са по-склонни да забавят конкретни свои проекти, съобщават от БТПП.

По отношение на съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС 31% отчитат, че това вече е факт. Според по-голямата част от фирмите обаче (64%) ДДС не се възстановява в по-кратки срокове. Някои от анкетираните не могат да преценят все още, а други са констатирали увеличаване на сроковете за възстановяване на данъка.

Що се отнася до облекчаването на условията за кредитиране на бизнеса, почти всички работодатели (93%) посочват, че не отчитат положителна промяна при условията на кредитирането, като само според 5% има подобрение.

Повечето анкетирани работодатели (69%) не одобряват идеите за вдигане на максималния осигурителен доход от 2200 лв. на 3100 лв. Запитаните споделят, че на този етап мярката е прибързана и ще увеличи осигурителната тежест и съответно сивия сектор в България.

Широко разпространено е опасението, че хората, които са се осигурявали на висок доход, няма да получат адекватно висока пенсия. Според значителна част от анкетираните ползи от такава мярка биха могли да се очакват в дългосрочен план.

По отношение на мерките за намаляване на младежката безработица, базирани на субсидиране от държавата при назначаване на първи трудов договор, повече от половината от членовете на БТПП – 55% изразяват одобрение, а само 24% са на противоположната позиция.

Бизнесът очаква по-активно да работят НАП и всички контролни органи, особено Агенция "Митници", посочват от БТПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Сега правителството трябва да започне да работи на пълни обороти и да предложи мерки за стабилизация на бизнес климата . Досега му пречеха по политически причин, но след като опита за преврат не успя - време е хората и бизнеса да усетят реално подобрение на битието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
Време е управляващите да дадат рамо на малкия и среден бизнес, защото той е гръбнакът на стабилизиращата се икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още