IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат се лицензионни облекчения за жп превозвачите

Българските жп превозвачи вече ще могат да извършват дейност на територията на страната без да се налага да притежават лиценз

11:55 | 08.08.13 г.
Предвиждат се лицензионни облекчения за жп превозвачите

Отпада задължението българските железопътни превозвачи да трябва да притежават специален лиценз, с който да имат достъп до нашата железопътна инфраструктура. Това облекчение за бизнеса е предложено от транспортното министерство с промени в Закона за железопътния транспорт, качени на официалния портал за обществени консултации.

Една от идеите за промени в жп транспорта е премахването на съществуващото в момента ограничение в закона само лицензирани железопътни превозвачи да могат да използват инфраструктурата. По този начин се създава възможността да съществуват превозвачи и те да работят ефективно, без да е необходимо да притежават лицензия.

Задължително условие обаче остава да притежават съответния сертификат за безопасност. Освен това жп предприятието ще трябва да има и разрешително от Национална компания "Железопътна инфрстаруктура" (НКЖИ).

Изискването за задължителна лицензия създава предпоставки за няколко проблема: непълно въвеждане в националното ни законодателство на определение за „железопътно предприятие“, както и съществуване на административно задължение за лицензиране на всички железопътни предприятия с цел те да са превозвачи, а това натоварва излишно бизнеса, казва се още в разписаните промени в закона.

Отпадането на изискването ще намаляване на тежестта на малките и средни предприятия, които искат да развиват дейност и извършват превози.

"В момента има превозвачи, които заради свития пазар не извършват дейност, въпреки това те са кандидатствали за лиценз и са го получили. По закон обаче, щом имаш лиценз, трябва да извършваш и дейност. Част от бизнеса просто няма такава", обясни казуса Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни компании. Според него готвените поправки наистина ще послужат за облекчаване на административната тежест на българските жп превозвачи.

Ананиев уточни, че превозвачите ще могат да возят пътници и товари на територията на страната, но със сигурност няма да имат правото да возят извън страната. "Дейността им ще бъде ограничена единствено на територията на България, тъй като няма да имат европейска лицензия", посочи той.

Той допълни, че поправките в закона важат единствено за фирми, регистрирани в България. "Може и китайски инвеститори да искат да превозват у нас по този начин. Ако регистрират фирмата си в България, те също ще могат да ползват облекчението", допълни той.

Промените в Закона за железопътния транспорт ще могат да бъдат дискутирани до 20 август 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още