IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 хил. души са заминали на работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта

През първото полугодие агенцията е изпратила над хиляда строители в Израел

15:08 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
3 хил. души са заминали на работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта

Три хиляди българи са си намерели работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта през първите шест месеца за тази година, съобщават от институцията. Основна част от тях, малко над хиляда души, са открили препитание в строителния сектор на Израел. Те заминават по силата на двустранна междуправителствена спогодба, по която квотата е за 3,5 хил. строители. 

От агенцията допълват, че 733-ма души пък са заминали за сезонна селскостопанска работа в Испания. Работа в Германия са открили 172-ма българи - 95 от тях като домашни помощници, а 77 – в сектора на ресторантьорството и хотелиерството. 33-ма са били одобрени за селскостопанска работа в Дания.

Хиляда души са започнали работа по линия на европейската мрежа за заетост EURES, чийто член е Агенцията по заетостта. Справка на сайта на мрежата показва, че към 8 август има почти 1,5 млн. вакантни места.

Припомняме, че мрежата EURES беше създадена през 1993 година, но в годините на кризата тя започна да играе важна роля за преодоляването на проблема безработица в ЕС. Според последните данни на Евростат 26,4 млн. души са без работа в ЕС. Понякога обаче тези хора могат да открият подходяща работа в друга държава от общността и именно тук е ролята на  EURES.

От Агенцията по заетостта предупреждават още желаещите да започнат работа в чужбина да не се доверят на случайни лица и да проверят дали фирмата има лиценз за посредник на страницата на агенцията.

Кандидатите за работа в чужбина трябва преди заминаване да подпишат на български език индивидуален договор, регламентиращ условията на труд и живот при конкретния чуждестранен работодател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още