IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на слънчоглед остават оптимисти

В световен мащаб ще бъдат произведени около 40 млн. тона, което е сериозен ръст спрямо предишните години

09:26 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителите на слънчоглед остават оптимисти

Производителите на слънчоглед в България очакват добра реколта.

"Има прогнози за между 1,5  до 1,6 млн. тона, ако жътвата мине при нормални условия", заяви пред Investor.bg Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла.

Позитивни са нагласите и в основни страни-производителки. В Украйна се очакват 9,5 млн. тона слънчоглед, което представлява 10%-ен ръст в сравнение с миналата година. В Русия очакват с 10 – 12% по-добра реколта, а в Турция прогнозата е за около 1,5 млн. тона, при около 1 млн. тона, произведени миналата година.

Като цяло в световен мащаб се очаква да бъдат произведени 40 млн. тона, което е сериозен ръст в сравнение с предишните години. Това се отразява на цените, като очакванията са за понижение, подобно на ситуацията с цената на пшеницата.

„Пазарът е отворен и му влияят много фактори. Количества има, тепърва ще видим колко слънчоглед ще бъде прибран в складовете. Определено обаче цените ще бъдат по-ниски“, допълни Янев.

По информация на БНР първите 16 000 тона слънчоглед за Европейския съюз ще потеглят от пристанището в Балчик, като се очаква търговията да тръгне от 500 лева на тон.

Яни Янев не се ангажира с коментар за конкретна цена, но припомни, че в края на миналата година е имало сделки за 950 – 960 лв./т. „Определящи са цените на външните пазари. Те ще определят цената и на нашия пазар, защото България не може да изконсумира цялата продукция“, допълни той.

Като представител на преработвателите той припомни, че повечето произведен в България слънчоглед се изнася и създадените в страната мощности не работят с пълен капацитет. Изнасят се и 95% от произведената рапица.

По повод идеята на финансовото министерство да се въведе обратно начисляване на данък добавена стойност (ДДС) за търговията със зърнени храни Янев заяви, че евентуално въвеждане на тази мярка най-вероятно ще намали дела на сивия сектор при преработката на олио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още