IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биохраните ще се предлагат на отделни щандове в магазините

Въвеждат се задължителните писмени договори при изкупуването на мляко

15:23 | 21.08.13 г.
Биохраните ще се предлагат на отделни щандове в магазините

Биологично произведените земеделски продукти и храни ще се предлагат на отделни щандове в търговските обекти и ще се съхраняват на специални означени места в техните складове. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи Dnes.bg.

Законопроектът въвежда европейския регламент 261/2012, с който се въвеждат задължителни писмени договори между производители и изкупвачи за доставка на сурово мляко, за да се регулират отношенията по веригата. Като ефект се очаква по-голяма публичност за цените на продаваното мляко, а производителите да стабилизират позициите си на пазара, като се обединяват в сдружения.

За един производител е трудно да преговаря за цената на млякото, по-успешни договори могат да постигнат браншовите организации, заяви след заседанието на кабинета министърът на земеделието Димитър Греков.

Договорите ще бъдат регистрирани в общинските и областните земеделски служби. Министърът заяви, че така ще има точна информация какво количество мляко се произвежда, с цел да се търсят възможности за по-добрата му реализация на пазара.

С промените се облекчават изкупвачите на краве мляко като участници в квотната система, като се отменя изискването за банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция. Мярката е в изпълнение на плана на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Създава се законово основание за прилагане на нови форми за пазарна подкрепа - в областта на пчеларството и под формата на предоставяне на мляко и на плодове и зеленчуци в учебните заведения (схеми "Училищно мляко" и "Училищен плод").

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още