IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди ще ползват държавни мери и пасища без търгове и конкурси

Подготвени са и се обсъждат законодателни промени, за които стопаните настояват от години

10:38 | 23.08.13 г. 1
Животновъди ще ползват държавни мери и пасища без търгове и конкурси

Животновъди и сдружения на собствениците на пасищни животни ще могат да ползват мери и пасища от държавния поземлен фонд без търг или конкурс от следващата стопанска година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Вече са подготвени и предстои да бъдат гласувани необходимите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Поправките са обсъдени от зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов с представители на животновъдните организации и предстои да се дискутират и с други земеделски формации, както и със сдружението на общините.

От пресцентъра на агроведомството подчертават, че така ще се прекрати практиката стопани, които не отглеждат животни, да получават пасища и европейски субсидии.

Животновъдите от няколко години настояват за поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Реално първите стъпки към промяната бяха направени от служебния кабинет, по време на чието управление беше подготвена дългосрочната стратегия за развитие на селското стопанство за периода 2014 – 2020 г.

С поправки в законодателството от началото на 2009 г. беше разрешено на общините да отдават под наем държавните пасища и мери на всички земеделски производители, не само на собственици на животни, стига стопаните да поддържат терените съгласно агроекологичните изисквания.

Различни земеделски организации тогава предлагаха само фермери, които не притежават собствени земи, да имат правото да ползват държавни пасища и мери без търг и конкурс, но исканията им не бяха отразени от законодателите. Така се стигна и до протести на млекопроизводителите, които настояха, че са поставени в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Надявам се животновъдството да разцъфти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още