IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на плодове и зеленчуци ще получат 3,5 млн. лв.

Отпускат кредитна линия от 10 млн. лв. за закупуване на минерални торове и семена за производство на пшеница

11:02 | 23.08.13 г.
Производители на плодове и зеленчуци ще получат 3,5 млн. лв.

Производители на плодове и зеленчуци ще получат 3,5 млн. лв. след актуализацията на бюджета, реши Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Част от плана за подкрепа на производството включва и решение за отпускане на кредитна линия в рамките на 10 млн. лв. за закупуване на минерални торове и/или семена за производство на пшеница, реколта 2014 г. Определеният на заседанието лихвен процент на отпусканите кредити ще бъде 4,5%, съобщи агроминистерството.

Утвърдени са и ставките по прилагане на държавна помощ de minimis за подпомагане на декар за зеленчуци, полско, градинско и оранжерийно производство през 2013 г. Средствата, които следва да бъдат получени от земеделските производители, са 1,5 млн. лв.

Гласувано е и решение за предоставяне на минимална помощ de minimis за земеделските производители, отглеждащи овощни култури и десертно грозде през 2013 г. По тази програма стопаните ще усвоят 450 000 лева.

Решено е да бъдат предоставени средства за картофопроизводителите от областите Благоевград, София – област, Перник и Смолян през 2013 г. По тази мярка ще бъдат усвоени 450 000 лева.

Постигната е договореност за подпомагането на земеделските производители, ангажирани с отглеждане на памук през 2013 г., които за трета поредна година ще получат държавна помощ de minimis на стойност 120 000 лева.

В помощ на земеделците, получаващи държавна помощ за сключване на застраховки, е и взетото решение за удължаване на срока за подаване на заявления до 16 септември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още