IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени поръчка за консултант за строежа на Северната тангента

Експертите от класирания на първо място участник не са представили валидни доказателства за професионален стаж и образование

13:21 | 26.08.13 г. 3
КЗК отмени поръчка за консултант за строежа на Северната тангента

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за избора на консултант за проектирането и строителството на Северната скоростна тангента. Това става ясно от справка на официалния сайт на антимонополното ведомство, където е качено решението на комисията.

Проучването на КЗК е установило, че двама от предложените експерти от класирания на първо място участник - обединение "СЖС Технос-СЖС България", не са представили валидни доказателства за минимален професионален стаж. Освен това те не са успели да докажат квалификациите си за образованието, съобразно изискванията на възложителя.

Според становището на антимонополния орган Комисията, която е провеждала процедурата, е трябвало да изиска допълнително съответните документи, доказващи специфичния опит на експертите.

Като второ нарушение КЗК е отчела фактът, че оценителната комисия не е изпълнила задължението си да изиска от класирания на второ място участник - обединение "Инфрам Северна тангента СОП", да представи за дружество "Инфрам" АД - Чехия съответен документ, доказващ правото му да участва в процедури за възлагане на обществени поръчки като консултант в строителството или строителния надзор. Антитръстовата комисия счита, че това е съществено нарушение на процедурните правила, което не може да бъде отстранено.

КЗК връща процедурата от етап ново разглеждане на документите от офертите на участниците при стриктно спазване на задължителните указания в решението.

Това не е първият път, в който КЗК връща за ново разглеждане обществена поръчка за Скоростната тангента. През юни комисията върна за преразглеждане избора на АПИ за строител. Припомняме, че тогава КЗК посочи сходни причини в решението си да върне за преразглеждане избора - спечелилият нямаше достатъчно доказан опит.

Северната скоростна тангента е проект на Столичната община и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той предвижда свързването на отклонението на магистралата „Калотина – София“ със Софийски околовръстен път до възела при бул. „Ботевградско шосе” в София.

Дължината на трасето е 16,54 километра, а индикативната стойност на този проект е 150 млн. евро. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
То такава наглост като неговата друга няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Просто ненормална история - голяма и доказала се фирма в цял свят като Салини Импреджило да бъде изкарвана некомпетентна от поставената фирма на Пеевски с цел да усвои господина европарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
То сигурно Пеевски ще ги консултира. За какво да привличат излишно внимание върху Хидрострой, след като така и така вече саботираха проекта с безумните сценарии да дискредитират Салини Импреджило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още