IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозарите очакват тази година реколтата да е с отлично качество

Производителите се опасяват от ниски изкупни цени на десертните и винените сортове

15:18 | 26.08.13 г. 1
Лозарите очакват тази година реколтата да е с отлично качество

Лозарите очакват тазгодишната реколта от грозде да е с отлично качество и с висока захарност, по данни на Селскостопанската академия (ССА). Прогнозата е, че тази година ще бъдат прибрани 260 хиляди тона, съобщи  директорът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доц. Иван Пачев, цитиран от БТА.

Прибирането на десертните сортове, което тръгна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800-1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20-30 на сто по-висока продукция от миналата година. По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли и топлото време през август.

Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас това не се случва, тъй като България е загубила пазарите си. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата. Очаква се винените сортове грозде да се търсят за по 50 - 60 стотинки за килограм, а десертното грозде - по 90 ст. - 1 лев/кг.

Днес в Плевен бяха представени пет нови десертни сорта лози, селекция на Института по лозарство и винарство. Всички новосъздадени лози са подходящи за отглеждане при климатичните условия на България и с повишена устойчивост на студове и болести. Екипът в момента работи по създаването на още четири сорта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 10 години
За редакцията: изпуснали сте една нула при 'захарност над 2 процента'.Като цяло новината е добра за всички производители и купувачи на грозде.Добрата реколта е положителна новина и за двете страни.Във виното е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още