IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирай това!

Елементите в остарелите електроуреди замърсяват околната среда, а и рециклирането позволява повторната употреба на редките метали, вложени в производството им

08:23 | 31.08.13 г.
<p>
	Повечето електроуреди могат да се рециклират. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Повечето електроуреди могат да се рециклират. Снимка: МОСВ

През 2011 година 3% от изхвърлените отпадъци са били рециклирани, сочат данните на Евростат. Цифрата изглежда нищожна, особено сравнена с данните за Германия, където голяма част от отпадъците се преработват. Спрямо предишните години обаче е подобряване на ситуацията – през 2010 година например 100% от боклуците са отивали на сметищата.

Рециклирането дава възможност от една страна да се опази околната среда, защото част от компонентите са токсични и не са биоразградими, при термична обработка пък се отделят вредни емисии. От друга страна отпадъците са източник на суровини, особено що се отнася това за старите електроуреди. В тях се влагат редки метали като скандий, итрий или лантан, а през последните години основният източник – Китай, започна да ограничава износа им.

По тази причина и през миналата година Брюксел изготви директива, отнасяща се до излязлото от употреба електронно оборудване. Текстовете са залегнали и в българското законодателство чрез специална наредба.

Предложения за промени в акта са качени в портала за обществено обсъждане. Измененията касаят основно видовете електроуреди и електронно оборудване, които  подлежат на преработка. Още от догодина в обсега на наредбата влизат фотоволтаичните панели, които ще бъдат събирани наред с перални, сушилни, стари бойлери или фритюрници, печки и климатици. 

Изискванията на ЕС са до 2016 година да бъде събирано до 41% от средното тегло на електрическото и електронното оборудване, пуснато на пазара в предходните 3 години. За след 2020 година целта е 65%.

По данни на Изпълнителна агенция по околна среда, предоставени на Investor.bg, през 2011 година са събрани над 37,7 хил. тона излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, образувано в бита. През 2012 година количеството е над 34,5 хил. тона.

Към 2012 година пуснатото на пазара електроуреди и електронно оборудване е около 50 хил. тона.

Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още