IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирай това!

Елементите в остарелите електроуреди замърсяват околната среда, а и рециклирането позволява повторната употреба на редките метали, вложени в производството им

08:23 | 31.08.13 г.
<p>
	Повечето електроуреди могат да се рециклират. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Повечето електроуреди могат да се рециклират. Снимка: МОСВ

Според действащата наредба общините са длъжни да осигуряват условия за безплатно обратно приемане на остаряло електронно и техническо оборудване поне два пъти в годината. В изпълнение на това задължение например Столичната община в началото на тази година е събрала 1 028 тона електроуреди.

Две са фирмите, които са ангажирани от общината за събиране на остарели електроуреди. Те трябва да се ангажират със събиране, осигуряване на временно съхранение, предварително третиране и да предават за оползотворяване и обезвреждане отпадъците.

По закон задължение за повторната употреба, рециклирането, оползотворяването или унищожаването на остарелите електроуреди имат компаниите, които пускат на пазара уредите. Те са вписани в специален регистър, воден от Изпълнителната агенция по околна среда.

Предвидените начини за събиране са чрез извозване от местата, където се образува електробоклукът или чрез поставяне на специални съдове, разположени на мястото на продажбата на уредите. Допустимо е и оборудване на площадки за разделно събиране на остаряло електрическо оборудване.

Контролът се извършва от Районните инспекции по околна среда.

По данни на ЕС електронният боклук ще достигне 12,3 млн. тона до 2020 година, като голяма част от електроуредите се събират разделно. Голяма част от неотчетените, но събрани остарели уреди се третират в държави от общността без надлежна грижа за околната среда, или незаконно да се превозят в развиващи се страни, където части от ценните материали биват рециклирани по опасни за здравето и околната среда начини или да се изхвърлят.

Така се губят ценни вторични суровини (метали, пластмаси и др.) и се увеличава рискът от освобождаване на опасни вещества в околната среда, по-специално на тежки метали като живак от луминесцентните лампи и плоските екрани, олово от телевизорите, както и на вещества с висок озоноразрушаващ потенциал и потенциал на глобално затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още