IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикенд туризмът ще удължи летния сезон до края на октомври

Над 200 хиляди краткосрочни почивки се очакват в страната до края на есенния месец

13:51 | 01.09.13 г.
Уикенд туризмът ще удължи летния сезон до края на октомври

Туристическите пътувания през уикендите на територията на страната се очертават като устойчива тенденция през настоящия летен сезон. Краткосрочните почивки, или така наречените „дълги уикенди“, включващи поне още един ден, стават все по-популярни, отчитат наблюдатели на тенденциите в туризма.

Пътуванията в рамките на няколко дни - до Черноморието или до спа курортите, са предпочитани както от българи, така и от сърби, гърци и румънци. Очакванията са силните уикенди да продължат поне до края на октомври, коментира Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Може би над 200 хиляди ще са почивките до края на есенния месец, прогнозира той. Аргументите в полза на удължаването на летния сезон са изключително благоприятните климатични условия това лято (за разлика от времето в Западна Европа), отворената магистрала „Тракия“, която осигурява бързо и комфортно пътуване до морето и нагласата на хотелиерите да удължат сезона, предлагайки по-големи отстъпки.

Данните на националната статистика отчитат тенденция на нарастване на туристическите пътувания още от началото на сезона. Към юни броят на българите, реализирали туристически пътувания, се повишава с 23% на годишна база. От април до юни тази година техният брой е 896 хиляди души, като ръстът спрямо същия период на миналата година се отнася както за пътувалите в страната (25,8%), така и за пътувалите в чужбина (10,8%). Преобладаващата част от пътуванията са само в страната – 80,6%.

Въпреки че голяма част от българите предпочитат гръцки и турски курорти, почивката на родното Черноморие не е отхвърлена като възможен вариант за летуване, тъй като съседите ни продължават да държат високи цени.

Ваканцията, която търси българинът и това лято, е оферта на изгодна цена за кратък период от време – не повече от четири или пет дни или дори само един уикенд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още