IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите от Италия влязоха в топ 5 на посетителите на София

Тенденцията е за плавен, но постоянен ръст на туристите, посетили столицата ни, отчете зам.-кметът Ирина Савина

11:48 | 03.09.13 г.
Туристите от Италия влязоха в топ 5 на посетителите на София

Приходите от туризъм в столицата през първото полугодие запазват стабилни нива спрямо същия период на предходната година. За първото полугодие на 2013 г. сумата от туристическия данък по декларирани нощувки запазва нивото си - от около 120 хил. лв.,съобщи Ирина Савина, заместник-кмет на Столична в интервю за БТА.

Савина обясни спада в приходите от туризъм в Столична община с намаляването на размера на туристическия данък и на таксата за тротоарно право, които бяха понижени миналата година, за да се подпомогне туристическия бизнес в условията на икономическа криза. "Ако сравним приходите на Столична община от туризъм за 2011 г. и 2012 г., ще видите, че за миналата година те са с около 700 хил. лв. по-ниски спрямо 2011-а", посочи Савина.

Припомняме, че преди месец, след проведени срещи с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, в София влезе в сила решението за повторно намаление на таксата за тротоарно право с още 15%. "Това неминуемо ще доведе до спад в приходите от туризъм на Столична община за второто шестмесечие на 2013 г., но от друга страна ще позволи на бизнеса да провежда по-гъвкава и конкурентна ценова политика", коментира заместник-кметът.

Броят на чуждестранните туристи в столицата за първото полугодие се е запазил стабилен на фона на регистрираните посещения през същия период на 2012 г. Миналата година София е посрещнала 832 453 гости, от които чужденците са 488 086 души. Тази тенденция се запазва и през първото шестмесечие на 2013 г. - София е посетена от над 440 хиляди туристи. "Като цяло тенденциите през последните няколко години говорят за плавен, но за сметка на това постоянен ръст на броя туристи, посетили столицата ни", допълва тя.

София е най-търсена дестинация от туристите от Гърция, Германия, Великобритания, Италия и Турция."Това, което прави впечатление е, че в топ 5 през тази година се нареждат туристите от Италия, което за София е нещо ново", посочи още зам.-кметът.

От този месец ще заработи официален туристически сайт на столицата ни. Неговата цел е по атрактивен и удобен за ползване начин той да представя София с всичките хотели, ресторанти, културни и спортни събития, места за отдих и забавления, забележителности и възможности за придвижване.

Сайтът е разработен и във версия за мобилни телефони, така че да е по-достъпен отвсякъде и по всяко време, отбеляза Савина. По думите й сайтът е изключително важен като вид услуга, защото ще помогне на туристите да направят престоя си в София максимално приятен и пълноценен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още